StoryEditorOCM
Više od sportaništa od igara

Poznati sportaš žestoko opleo po Puljku i njegovoj ekipi u Banovini: ‘Pa ne služi proračun samo za vaše plaće‘

Piše Iva Majić
21. rujna 2023. - 09:10

U Hrvatskom domu obilježen je Dan splitskog sporta, a tim povodom dodijelile su se nagrade klubovima i sportašima koji su značajno doprinijeli razvoju sporta u gradu pod Marjanom. 

Najveće nagrada (za životno djelo), “Fabjan Kaliterna” ove godine uručene su Bori Primorcu i Milivoju Bebiću. Na dodjeli je proslavljeni vaterpolist rekao kako mu je ovo priznanje, bez obzira na sve trofeje koje ima, jedno od najdražih. 

Imate bogatu karijeru iza sebe s brojnim medaljama i trofejima, ali zašto je ova nagrada posebna? 

- Split je grad sporta, kulture i glazbe te samim time traži visoke kriterije. Ovaj grad je dao toliko sportaša i sportskih djelatnika s velikim uspjesima, a ako vas prepoznaju u takvoj sredini u kojoj su visoki kriteriji, onda je to zaista posebno. Vani nekad prođete “na ime” i tradiciju, ali doma vas znaju od rođenja. 

Upravo ovdje, “doma”, klupski vaterpolo zbog jedne momčadi iz Splita, zadnjih godina ide uzlaznom putanjom. Dugo nije bilo trofeja u gradu pod Marjanom kad je u pitanju ovaj sport, ali u zadnje dvije godine stiglo je isti takav broj titula, a one su ostvarene u kupu Hrvatske i prvenstvu. Istina da je do njih došao Jadran, a ne POŠK, no Bebić nije skrivao oduševljenje vraćanjem vaterpola u Split. 

- Jako me veseli to.. Zadnji uspjesi prije toga su bili, kad sam bio direktor POŠK-a, tada pod imenom “Splitska banka”, kada smo postali prvaci Europe 1999. godine, na što sam iznimno ponosan. Sad se Jadran probudio i moja je želja da to potraje, da ne bude kratkog vijeka. Nadam se da će ostati u vrhu hrvatskog vaterpola što duže. Kad kažem vrh hrvatskog, onda to pretendira i na europski tron. Zaista mislim da mogu potrajati, jer imaju jednu dobru, mladu i ambicioznu upravu bivših igrača, koji su ujedno i odlični poslovni ljudi, poduzetnici i sportskih djelatnici. 

"Piši propalo"

Dodjela nagrada u Hrvatskom domu obilježava se tradicionalno u spomen na 15. rujna 1979., kada su svečano otvorene VIII. Mediteranske igre koje su bile prekretnica u izgradnji sportske infrastrukture i zamašnjak budućih sportskih uspjeha u Splitu. Milivoj Bebić, kao predsjednik Kluba splitskih olimpijaca pokrenuo je inicijativu u želji da se još jedno veliko natjecanje održi u gradu pod Marjanom. To su trebale biti Europske igre, ali po svemu sudeći, od toga neće ništa biti.

- Kao sportaš sam bio sudionik Mediteranskih igara, a pohađao sam osnovnu i srednju školu kraj Suda. Sjećam se da je tamo prolazila pruga. Govorimo u samom centru Splita u kojem se tada podizala rampa kad je prolazio vlak. Dakle, tim Igrama osim sportskih objekata koji su se izgradili, ne moramo ni ponavljati koja se druga infrastruktura izgradila u Splitu. Europske igre su bile prigoda da grad obnovi postojeće objekte, pa čak i da dogradi neke, te da još izgradi nešto poput hotela ili prometnica... To je prigoda kad se mogu povući i sredstva iz Europske unije. Na koncu, nije ni važno, može i iz Gradskog proračuna - s velikim emocijama i vidno razočaran je Bebić govorio o Europskim igrama koje 2027. ipak neće u Split, pa nastavio: 

- Kad kažemo: “trošak gradskog proračuna”, pa nije to trošak ako je nešto ostalo izgrađeno u gradu. To nije trošak, to je naše. Gradski proračun postoji za izgradnju sportske ili bilo kojih druge infrastrukture, za stvaranje nekog novog dobra. Ja sam razočaran što se te Igre neće dogoditi u Splitu. Ljudi, a naročito političari banaliziraju uopće prigodu da Split to domaćinstvo dobije. Mi smo to našim lobiranjem, poznanstvima, Zlatkom Matešom, mojim kolegom Spyrosom Capralosom (predsjednik Europskih olimpijskih odbora, nap. a.) došli u prigodu da to dobijemo. A sada nećemo doći u prigodu niti da nas prime na razgovor. Ali nisu te igre za Milivoja Bebića... To je ljudima, djeci koja se bave sportom, ali i svim stanovnicima Splita, jer ovo je naš dnevni boravak. I dok god političari misle da svaki trošak za grad je bacanje novca, onda se više ne smiju time baviti. To što se napravi ostaje Splitu, pa ne služi proračun samo za plaće, već da se nešto i gradi - zaključio je Milivoj Bebić vidno zadovoljan primljenom nagradom, ali još više razočaran kako je Split “odigrao” u ovoj prilici za domaćinstvo jednog velikog natjecanja. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:29