StoryEditorOCM
Više od sportaizbor ‘slobodne‘

Evo tko su laureati: najbolja ekipa je iz Dubrovnika, momčad godine je Hajduk, a Bijelima još jedno priznanje

Piše Iva Majić
7. veljače 2024. - 20:21

"Sportsko ime Dalmacije" tradicionalni je izbor najboljih sportaša i sportašica u protekloj kalendarskoj godini u organizaciji Slobodne Dalmacije. Tako ćemo večeras od 19:30, kada počinje svečanost u Hrvatskom domu, saznati tko su laureati u čak šest kategorija, i to redom: najveća nada, sportaš s invaliditetom, Dalmatinac u svijetu, najbolja ekipa, najbolja momčad, najbolja sportašica i najbolji sportaš.

Prvi dobitnik ove nagrade bio je Bernard Bajdo Vukas, i to davne 1956. godine, kada je ovaj izbor prvi put i održan. Od tada, pa do danas, naši čitatelji i sportski novinari biraju najbolje sportaše u Dalmaciji koja je diljem svijeta poznata po svojim vrhunskim sportašima, stoga titula "Sportsko ime Dalmacije" ima posebnu težinu.

Šećer na kraju

Odlukom sportskih novinara Slobodne Dalmacije u kategoriji najbolji sportaš pobjednik ovogodišnjeg izbora je Tonči Stipanović iz Jedriličarskog kluba Mornar.

- Ovu nagradu sam osvojio i 2011. Vrijeme je da i mlađi dođu na moje mjesto. Moja želja je plasman na Olimpijske igre u Parizu - rekao je Stipanović.

Tvornica medalja

Glasovima čitatelja Slobodne Dalmacije i odlukom sportskih novinara Slobodne Dalmacije u kategoriji najbolja sportašica pobjednica ovogodišnjeg izbora je Lena Stojković iz Taekwondo kluba Marjan Split koja je obranila titulu svjetske prvakinje.

- Radimo i treniramo svaki dan i onda rezultati dođu. Korak po korak napredujem, želim uvijek biti najbolja verzija sebe - kazala je Stojković.

Druga nagrada za Hajduk

Glasovima čitatelja Slobodne Dalmacije i odlukom sportskih novinara Slobodne Dalmacije u kategoriji najbolja momčad pobjednik ovogodišnjeg izbora je Hajduk, a nagradu je preuzeo predsjednik kluba Lukša Jakobušić.

- Tko god da je bio izabran, bilo bi zasluženo. Čitatelji, žiri i sportska redakcija kao da su nam avansno dali ovu nagradu. Ključna je ova godina u kojoj se diže dalmatinski sport. Olimpijska je godina i tko se dogodine nađe na ovoj pozornici, taj je pravi. Svi očekujemo isto, naravno. Hvala Slobodnoj što njeguje identitet Dalmacije. Nadam se da je ovo godina Splita i loptačkih sportova - poručio je Jakobušić.

image
Ante Cizmic/Cropix

Večer za Dubrovnik

Glasovima čitatelja Slobodne Dalmacije i odlukom sportskih novinara Slobodne Dalmacije u kategoriji najbolja ekipa pobjedu odnose košarkašice ŽKK Ragusa koje su ove sezone uzele naslov u domećem prvenstvu, kao i kupu.

- Karakter naše ekipe je bio ključan. Imamo vrhunske rezultate u zadnjih nekoliko godina i drago nam je što smo opet prepoznati kao najbolja ekipa - kazala je kapetanica Carmen Miloglav.

image
Ante Cizmic/Cropix

Nagrađen i Hezonja

Odlukom sportskih novinara Slobodne Dalmacije u kategoriji Dalmatinac u svijetu pobjednik ovogodišnjeg izbora je Mario Hezonja, iz košarkaškog kluba Real Madrid. No, Mario nije mogao stići u Split, pa je nagradu umjesto njega preuzeo trener Darko Kunce.

- Mariju je žao što večeras nije mogao biti s nama. Poručio je kako se nada da će i dogodine osvojiti ovo priznanje bude li imao sličnu sezonu - zahvale je u Hezonjino ime prenio Kunce.

Druga nagrada

Odlukom sportskih novinara Slobodne Dalmacije u kategoriji sportaš s invaliditetom pobjednik ovogodišnjeg izbora je Dino Sinovčić iz plivačkog kluba Mornar Split.

- Zahvaljujem se Slobodnoj Dalmaciji na nagradi. Trenutno smo u fazi priprema za Europsko prvenstvo, a nadam se da ću se s Olimpijskih igara u Parizu vratiti s još jednom medaljom - poručio je Sinovčić.

image
Ante Cizmic/Cropix

Prva nagrada

Odlukom sportskih novinara Slobodne Dalmacije u kategoriji "najveća nada" pobjednik ovogodišnjeg izbora je Bruno Durdov iz  nogometnog kluba Hajduk.

- Ponosna sam i sretan, ovo mi je prva ovakva nagrada - nije bio od velikih riječi mladi nogometaš, koji je bio vidno oduševljen nagradom

image
Ante Cizmic/Cropix

Red priče, red glazbe

Nakon uvodnih riječi, uzvanike zabavlja Adi Šoše.

Počela je svečanost

Nakon uvodnih riječi voditeljice Ivone Hemen, gostima se prva obratila Sandra Lapenda Lemo, glavna urednica Slobodne Dalmacije. 

- Prije svega htjela bih reći da smo počašćeni time koliko je večeras prvaka ovdje i koliko bi se samo vaših medalja i pehara moglo pobrojati. Istina je da nismo svi blagoslovljeni darom za sport. Vi jeste, ali nije samo taj dar ono što sve vas ovdje čini prvacima: izvanredno je i presudno ono što ste svojim darom, svojim talentom, svojim potencijalom uspjeli ostvariti, uz puno rada, upornosti i volje. I na tome vam čestitamo! Ova nagrada ne zove se sportsko ime ni svijeta, ni Europe ni Hrvatske, nego baš Dalmacije, zato što ste svi vi dalmatinski sportaši, dalmatinski klubovi i timovi. Ali vaši uspjesi nemaju granice - samo vi osvajajte medalje i pehare širom svijeta, a Dalmacija, i Slobodna Dalmacija, tome će se, kao i uvijek, radovati i time se ponositi - između ostalog rekla je Lapenda Lemo.

Zatim se okupljenima obratio i direktor Slobodne Dalmacije Vinko Ursić Glavanović.

- U vrijeme svoje sportske karijere sanjao sam da ću se popeti na ovu pozornicu. To se, nažalost, nije dogodilo. Ipak su napravili puno veće sportske karijere od mene, pa mi nije žao. Osamdeset godina Slobodna je posvećena sportu u svojoj regiji. More je tekstova i fotografija, a uvjeren sam da ćemo i dalje slaviti naše sportaše. Slobodna Dalmacija će i dalje biti tu za vas - poručio je Ursić Glavanović

Poznata lica

U Hrvatski dom su stigla mnoga poznata lica kako iz svijeta sporta, tako i politike, a tu su: Stipe Pletikosa, Mindaugas Nikoličius, Blaženko Boban, Filip Krovinović, Dario Melnjak, Lukša Jakobušić, Boro Primorac, Toni Tomas, Dean Savičević, Antonio Plazibat, Mirta Šurjak, Toni Kanaet, Marijan Budimir...

image

Vinko Ursic Glavanovic i Sandra Lapenda Lemo docekuju uzvanike

Ante Cizmic/Cropix
image

Vinko Ursic Glavanovic, Sandra Lapenda Lemo, Blazenko Boban, Stipe Pletikosa

Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image

Stipe Pletikosa i Blazenko Boban

Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:42