Overlay
‘PURSUIT OF LOVE‘

Divlje stvorenje puno strasti i čežnje: seksi Lily James razbija okvire standardnih kostimiranih drama u romantičnoj seriji laganoj poput povjetarca

Piše Marko Njegić
29. kolovoza 2021. - 22:01

Tri epizode od sat vremena dovoljne su da serija "The Pursuit Of Love" krene u potragu za ljubavi i pronađe ljubav.

Prilično solidna serija, koja je TV premijeru imala u svibnju na BBC-ju, a na prijelazu srpnja u kolovoz osvanula na Amazonu, odnosi glatku pobjedu nad "Modern Love 2".

Ne samo što je kraća za neka dva sata, "The Pursuit Of Love" je i osobenija i kompaktnija serija, svakako bolje napisana, producirana i glumljena.

"The Pursuit Of Love" pronalazi svoju sliku i ton od samoga početka, kad se sve popularnija Lily James ("Pepeljuga", "Vozač", "Prijelomni čas", "Mamma Mia 2", "Društvo za književnost i pitu od krumpira s Guernseyja", "Yesterday", "Rebecca", "Iskopina") sunča na krovu kuće i ponosno pokazuje trudnički stomak, zamalo i grudi.

Nešto tako je neprilično u vrijeme radnje serije koja se odvija između Prvog i Drugog svjetskog rata, ali upravo time "The Pursuit Of Love" najavljuje da će razbijati okvire standardnih kostimiranih drama.

Kad zasvira moderna glazba, sežući od Bryana Ferrya i New Ordera do T.Rexa, Nine Simone, The Who i Sleater-Kinney sa znakovito naslovljenom pjesmom "Modern Girl", a crno-bijele fotografije bivaju insertirane da oslikaju prolazak vremena, jasno je da "The Pursuit Of Love" nije i neće biti tipičan "period piece".

Otprilike jednako kao što protagonistice serije, rodice iz bogate obitelji Fanny Logan (Emily Beecham; "Little Joe", "Outside The Wire") i posebice Linda Radlett (James), nisu tipične mlade žene tog vremena kad su 18-godišnjakinje bile spremne za udaju i muža.

Dovoljno je navesti uzore za kreatoricu i redateljicu Emily Mortimer, poznatu glumicu ("Knjižara") koja je adaptirala istoimeni roman Nancy Mitford iz 1945. i po prvi put stala s druge strane kamere.

"The Pursuit Of Love" se ugleda na filmove "Marie Antoinette" Sofije Coppole i "The Favourite" Yorgosa Lanthimosa, što podrazumijeva da se ne drži povijesti i realnosti kao pijan plota, ali opet djeluje realnije od većine epizoda "Modern Love 2", iako adolescentice glume 30-godišnjakinje, pa i romantičnije.

"Moraš vjerovati u nešto drugo osim ljubavi", povučenija Fanny savjetuje impulzivniju rodicu Lindu. "Što drugo postoji", dvoji Linda, "divlje i nervozno stvorenje puno strasti i čežnje".

Ovakvu rečenicu nismo čuli u "Modern Love 2", ali čujemo je u "The Pursuit Of Love" koja vjeruje u ljubav i za njom traga, ali se usput, tijekom potrage, ne libi satirički bocnuti aristrokratsko "English upperclass" društvo i preslikati pozicije žene nekad i sad.

Sve to serija radi lagano poput povjetarca, povremeno podsjećajući na film "Ljubav i prijateljstvo" s Kate Beckinsale u omjeru romanse i satire, premda je dramskija i ne toliko satirički oštra, no jednako dobro glumljena.

Glavne glumice su u elementu, sekundira im Mortimer kao Fannyna majka, Andrew Scott ("Fleabag") u ulozi ekscentričnog lorda Merlina i Dominic West koji tumači Lindina oca, a s Lily James je u vezi u stvarnosti.

Mortimer izgovara ključnu rečenicu i podcrtava ironiju serije/ljubavi. Kad Fanny kaže "bio je velika ljubav njezina života" u kontekstu Linde, majka će je dočekati sa smiješkom i reći "Oh, gluposti. Svatko to misli. Svaki, svaki put...".

SERIJA: The Pursuit Of Love; romantična drama; Velika Britanija, 2021. KREATOR: Emily Mortimer ULOGE: Lily James, Emily Beecham OCJENA: *** ½

17. travanj 2024 00:38