Overlay
SUDAR GENERACIJA

Emily Cooper ili Carrie Bradshaw? ‘Emily u Parizu 2‘ ili ‘I tek tako...‘? Pogledali smo nastavke popularnih serija, usporedili ih i odabrali bolji

Piše Marko Njegić
26. veljače 2022. - 22:55

Na prijelazu prošle u ovu godinu dogodila se smjena televizijskih generacija kad je nedugo nakon premijere nastavka serije "Seks i grad" ("I tek tako...") počela druga sezona "Emily u Parizu".

Nešto što se naziralo 2020., u vrijeme izlaska prve sezone "Emily In Paris", definitivno se pokazalo točnim krajem 2021./početkom 2022. godine. A naziralo se da bi "Emily" mogla preuzeti TV štafetu od "Sex and the City".

Druga sezona serije "Emily u Parizu" potvrdila je to u direktnom srazu sa "Seksom i gradom". I tek tako, Emily Cooper (ljupka Lily Collins) preotela je popularnost Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) i ekipi.

Friško je najavljeno da će "Emily In Paris" dobiti treću i četvrtu sezonu, no o potencijalnom nastavku "And Just Like That..." još uvijek se šuti.

Gledajući "I tek tako..." i "Emily u Parizu 2", jasno je zašto današnja publika favorizira potonju seriju, nastalu također u produkciji ko-kreatora Darrena Stara. "Emily u Parizu" je ono što je "Seks i grad" bio prije dvadesetak godina.

Eskapistična, glamurozna rom-com serija o jednoj ambicioznoj, nezavisnoj poslovnoj ženi koja žonglira između ljubavi, karijere, mode i prijateljstva u velikom gradu i pritom uči neke životne lekcije na počinjenim greškama u koracima na visokim potpeticama da romantična i šopingholičarska fantazija bude koliko-toliko realistična i poistovjetljiva publici.

Dakle, nekoć kolumnistica Carrie, danas marketiška stručnjakinja Emily. Nekoć New York, danas grad s druge strane Atlantika – Pariz.

Nije "Emily In Paris" ni blizu toliko kvalitetna serija kao "Sex and the City", ali je više (nekadašnji) "Seks i grad" nego što je to "And Just Like That...".

Naime, "I tek tako..." je na papiru potentna serija o starenju i životu žena u pedesetima, ali preopterećen političkom korektnošću trenutka, kao i trenutkom samim.

Carrie i ekipa podsjećaju na koronu ("Kad smo morali stajati na dva metra razmaka..."), dok publika radije želi nostalgično podsjećanje na "Sex and the City".

Možda je i kvaka u tome da publika "Seksa i grada", koja je "ostarjela" zajedno s protagonisticama, odbija vidjeti omiljene ženske likove u dramskim situacijama poput operacije kuka, kakve mlađa publika, pak, definitivno ne želi gledati. Situacijama koje se ni ne spominju u "Emily u Parizu", kamoli viđaju.

Svijet (televizije) je opsjednut mladošću i zato je dobro da postoje TV projekti poput "And Just Like That...", no "Seksu i gradu" godine ne stoje tako dobro, moguće i zato što je nekadašnja serija na neki način ostala zamrznuta u (jednom) vremenu, kao i njezine protagonistice naizgled "veće od života", ako ne "vječno mlade" u tridesetima.

Velika je šansa da "Emily In Paris" doživi sličnu sudbinu ako se vrati kao "starija" i "dramskija" s novim sezonama negdje oko 2045. godine. Dotad, publika željna (pariške) fantazije, ne života kakav poznaje, seriju ispija naiskap poput nekog "fensi" koktelčića.

Pariz je u ovoj seriji definitivno "sagrađen na fantaziji iz filmova", a ako novi muškarac u Emilynu životu, britanski bankar Alfie (Lucien Laviscount), navodi da je grad precijenjen, pun pseće kakice itd., tu njegovu drugu stranu nećemo vidjeti.

Publika u Emily prepoznaje i mlađu verziju "Sex and the City" ili barem Emily kao svojevrsnu Carrie. Vjerojatno bi i Carrie priznala Emily da je podsjeća na mlađu sebe.

K tome, Emily se u drugoj sezoni nećka između dvojice frajera, Parižanina Gabriela (Lucas Bravo) i Alfieja kao što se Carrie nećkala između Face i Aidana, o čemu se nastavlja raspravljati među obožavateljicama.

Privlačnost serije leži i u tome što je Emily svojevrsni spoj Carrie i Charlotte, pa i Mirande, iako potonje donekle "zamjenjuju" likovi Camille (Camille Razat) i Mindy Chen (Ashley Park).

Međutim, "Emily u Parizu" nasušno nedostaje neki snažan i sočan lik poput žderačice muškaraca Samanthe Jones, sporadično spomenute, ali ne i viđene u "I tek tako...", neovisno o tome što pariška šefica protagonistice, Sylvie (Philippine Leroy-Beaulieu), pokušava popuniti tu ulogu.

No, tko zna, možda se Samantha pojavi u trećoj sezoni "Emily In Paris" koja bi se trebala paralelno odvijati u Londonu, gdje se ona, prema riječima Carrie, preselila iz New Yorka.

Ako Star kao producent i ko-kreator obiju serija to omogući, Emily će odnijeti finalnu pobjedu nad Carrie. Oh là là!

15. travanj 2024 11:40