Ljeto je počelo, ali podsjetnik na koronu i izolaciju je još uvijek tu. Ne mislimo na manjak (u novčaniku), nego na višak (oko struka). A tu će i ostati, nastavimo li isprobavati ovakve objave s Instagrama. No, tko bi im odolio? Pogledajte samo ovu, s profila New York Timesa, za ledenu tortu sa 'spumoni' sladoledom u tri sloja.
Pogledajte, ne sramite se, prije vas ju je pogledalo preko 90 tisuća ljudi. Kladimo se da su mnogi i poklekli.
No najprije, što je spumoni? Riječ je o talijanskoj vrsti sladolednog deserta, prozračnijoj i pjenastijoj pa samim tim i laganijoj od uobičajenog sladeoleda.
Neka vas to tješi dok režete još jedan komad.
Za spumoni je karakteristično da se slaže u slojevima, u pravilu su uvijek tri i to najčešće višnja, pistacija i čokolada ili vanilija. Često sadrži kandirano voće i tučeno slatko vrhnje. Spumoni se u originalu slaže u duguljasti četvrtasti kalup, no u ovom slučaju riječ je o klasičnoj, okrugloj torti.
A evo i kako se radi (recept ćete u originalu naći ovdje).
Spumoni sladoledna torta
1,5 litra sladoleda od pistacije
1,5 litra sladoleda od višnje
1,5 litra sladoleda od čokolade
50 amaretti keksića
1 mala staklenka ušećerenih maraschino višanja
600 mililitara vrhnja za šlag
5 žlica šećera
Ostavite sladoled na sobnoj temperaturi 15-ak minuta. Poredajte keksiće po dnu oblika za tortu. Preko njih stavite sladoled od višanja i pospite ga ušećerenim višnjama, ostavljajući 10-ak komada za ukras.
Preko toga stavite sladoled od pistacije pa malo tresnite kalup kako zarobljeni zrak ne bi ostavio rupice u torti. Prekrijte plastičnom folijom i zamrznite, oko dva sata.
U drugi kalup za tortu stavite plastičnu foliju, na nju zdrobljene preostale amaretto keksiće, a na njih čokoladni sladoled. I to pospremite u zamrzivač.
Izvadite torte iz zamrzivača i kratko ostavite na sobnoj temperaturi. Potom drugu preokrenite naopako i stavite na prvu. Cilj je da keksići budu na vrhu i na dnu sastavljene torte. Sastavljenu tortu ponovno spremite u zamrzivač na oko 4 sata.
Prije posluživanja istucite vrhnje u šlag. Tortu ostavite na sobnoj temperaturi 10-15 minuta pa izvadite iz kalupa. Premažite šlagom, pospite preostalim višnjama i odmah poslužite.