Overlay
Čarolija pod zvijezdama

Ljetni filmski festivali u Hrvatskoj nude ponešto za svakog filmofila, a mogu biti i idealne destinacije za godišnji odmor. Evo našeg vodiča...

Piše Marko Njegić
Foto Danijel Bartolic/Cropix
18. lipnja 2022. - 22:12

Počela je nova sezona popularnih ljetnih filmskih festivala u Hrvatskoj. Od Splita, Brača i Pirovca, do Opatije, Pule i Motovuna, preko Zagreba do Vukovara i natrag, festivali nude ponešto za svakog filmofila, pa i turista, pozicionirajući se (i) kao idealne destinacije za filmofilski godišnji odmor. Evo našeg vodiča...

FESTIVAL MEDITERANSKOG FILMA SPLIT (16.6. - 25.6.)

"Lito počinje na FMFS-u", glasi parola ovog festivala koji poslovično otvara ljetnu festivalsku sezonu. Popularni FMFS je za ovogodišnje 15. izdanje dobio odličnu reklamu kad ga je "Guardian" odabrao među deset najboljih ljetnih festivala u Europi. Festival kojemu je zaštitni znak prekrasno ljetno kino "Bačvice" prikazuje filmove iz tzv. mediteranskog bazena, ali i izvan njega, poklanjajući i pažnju hrvatskim kratkometražnim i dugometražnim ostvarenjima. Za ovu godinu FMFS je spremio novitet u vidu nove kino lokacije na tvrđavi Gripe.

image

FMFS - festival kojemu je zaštitni znak prekrasno ljetno kino 'Bačvice'

FMFS

DALMATIA FILM FESTIVAL (lipanj/kolovoz)

Najmlađi festival pažnju je na sebe skrenuo prvim izdanjem 2016., kad je ugostio hrvatsku premijeru "Neonskog demona" Nicolasa Windinga Refna. DFF ove godine upriličuje sedmo izdanje, a njegova posebnost jest što se odvija na nekoliko različitih lokacija diljem Dalmacije tijekom ljetnih mjeseci (Sutivan, Kaštel Lukšić, Pirovac, Solin). Festival je specifičan i po tome što ima vlastitu produkciju i posebnu kategoriju rezerviranu za promotivne turističke filmove iz svijeta, uz igrane i dokumentarne kratkog i dugog metra.

VUKOVAR FILM FESTIVAL (29.6. - 3.7.)

VFF, jedini festival koji se održava na Dunavu, orijentiran je na filmove podunavskih i susjednih zemalja – Slovenije, Austrije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Češke, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Moldavije, Njemačke, Rumunjske, Slovačke, Srbije i Ukrajine. Međutim, na VFF-u se, izvan konkurencije, prikazuju i drugi filmovi, redovito novi festivalski hitovi. Zasad je poznato da će 16. izdanje VFF-a ugostiti premijeru u Cannesu nagrađene "Dvostruke prijevare" Chan-wook Parka, "Dana zastave" Seana Penna i "Asa u rukavu" Paula Schradera, kao i retrospektivu Jima Jarmuscha i Wong-Kar Waija.

FANTASTIC ZAGREB FILM FESTIVAL (30.6. - 10.7.)

Najveći festival žanrovskog filma u Hrvatskoj i regiji, Fantastic je stigao do 12. izdanja na krilima premijera novih ostvarenja iz žanrova SF-a, akcije, trilera, horora i fantazije, te retrospektiva starih klasika koje su forte festivala, kao i odlična lokacija – Ljetna pozornica "Tuškanac". Program je upravo definiran i premijere će imati zvučni festivalski fillmovi "Izlijeganje" i "Nevini", a od klasika se, među ostalima, zavrtjeti "Bliski susreti treće vrste", "Istrebljivač", "Stvor", "Oslobađanje"...

image

Ljetna pozornica 'Tuškanac' na kojoj se održava Fantastic Zagreb Film Festival

Zeljko Puhovski/Cropix

PULA FILM FESTIVAL (16.7. - 24.7.)

Iako prikazuje i strane filmove, naš daleko najdugovječniji (69. izdanje!) i najveći festival fokusiran je na nova hrvatska ostvarenja od kojih će ove godine premijeru imati "Šesti autobus" Eduarda Galića, "4:2" Anđela Jurkasa, "Glava velike ribe" Arsena Oremovića, "Illyricvm" Simona Bogojevića Naratha, "Nosila je rubac črleni" Gorana Dukića, "Punim plućima" Radislava Jovanova te "Stric" Andrije Mardešića i Davida Kapca. Nenadmašna atrakcija festivala je Arena, najveće kino na otvorenom, ali nije jedina. Projekcije se održavaju i na plaži Ambrela, te (prvi put) i na Brijunima, u Rovinju i Poreču.

MOTOVUN FILM FESTIVAL (26.7. - 30.7.)

Motovunski festival u nedavnoj objavi na FB-u ovako je istaknuo neke od svojih ključnih aduta: brdo filmova, super bendovi i partijana, fenomenalna ekipa, najbolja rakija, pogled koji se ne zaboravlja dok si živ. Ovaj festival je poznat po tulumima, ali i dobrim filmovima malih kinematografija i nezavisnih produkcija koji se prikazuju na motovunskom brdu sa savršenim pogledom. Koji su filmovi u igri za ovogodišnje jubilarno 25. izdanje, još nije objavljeno, ali možete računati da će se naći nešto sa svjetskih "A" festivala.

image

Stolice su spremne za publiku na novom izdanju Motovun Film Festivala

Goran Sebelic/Cropix

POSTIRA SEASIDE FILM FESTIVAL (26.7. - 31.7.) + BRAČ FILM FESTIVAL (10.8. - 13.8.)

Dva mala velika festivala koja obogaćuju ljetnu kulturnu ponudu otoka Brača i fino se nadopunjuju. Prvi, PSSF, sada se već 12. godinu odvija u Postirama i specijaliziran je za kratke filmove, kako hrvatske, tako i svjetske, a privlači domaće ljude i furešte na projekcije za koje su odabrane nesvakidašnje lokacije – pitoreskna postirska Pjaca i uvala Prja. Nešto mlađi BFF baziran je u Supetru (odlično ljetno kino) i ove godine dočekuje osmo izdanje tijekom kojeg će ponovno staviti naglasak na debitantske duge i kratke filmove mladih filmaša i studenata iz Europe i mediteranskih zemalja koje umrežava s iskusnim profesionalcima. Adut oba festivala je i edukacija, tj. filmski odgoj djece i mladih kroz radionice.

LIBURNIA FILM FESTIVAL (24.8. - 28.8.)

Liburnia se reklamira kao "prvi festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj i jedini koji prikazuje isključivo recentne hrvatske dokumentarce", a ove godine slavi jubilarno 20. izdanje. Za ljubitelje dokumentarne forme LFF je nezaobilazna ljetna destinacija protekle dvije dekade kao festival koji, uz ZagrebDox, sustavno otkriva nove nade domaće dokumentaristike i služi im kao lansirna rampa. Festival je znao biti i u divnoj lučici u Ičićima, a zadnje dvije godine se stacionirao na Ljetnoj pozornici u Opatiji.

SPLIT FILM FESTIVAL (1.9. - 9.9.)

Ljetna festivalska sezona u Dalmaciji sad već tradicionalno počinje i završava u Splitu. Za kraj je ostavljen STFF, najstariji međunarodni filmski festival u Hrvatskoj koji je ove godine stigao do 27. izdanja. Za program je odveć prerano, no sasvim je sigurno da će biti kvalitetnih filmova nastalih u "otklonu od vladajućih kanona filmske i videoprodukcije", tj. "kreativnih, eksperimentalnih, radikalnih i subverzivnih ostvarenja" koji su forte STFF-a još od druge polovice devedesetih. Prošlo izdanje festivala bilo je većinski "online", zbog korone, ali ove godine STFF bi se trebao vratiti na "staro normalno".

10. svibanj 2024 10:10