Overlay
Kiša lajkova

Od ‘Oka Dalmacije‘ do predivnih hotelskih terasa: ovo su najpopularnije Instagram lokacije u Hrvatskoj

Piše Stil
Foto Zvonimir Barisin/Cropix
8. srpnja 2021. - 18:42

Najveća kvaliteta naše zemlje je njen izgled, ne kaže uzalud naslov hrvatske himne 'Lijepa naša'. Od Gorskog kotara, pa prema Istri sve do samog juga Dalmacije ne možemo se načuditi brojnosti izuzetnih lokacija. Ipak, ponekad ih je teško naći. Više puta se dogodilo da odemo negdje gdje smo načuli da je jako lijepo, a kad tamo ničega. To je zato što treba pomno planirati koja mjesto posjetiti. Već dulje nam je Instagram zamijenio 'Top 10-ove' kad putujemo, a može biti odličan vodič i za vlastitu zemlju. Pronašli smo lokacije koje su posebno popularne i koje vrijedi vidjeti, a ako se pokušavate potruditi da vaš Instagram izgleda sjajno i fotkati ih. Lajkovi su zagarantirani.

Stiniva - Vis

Vis je uistinu jedan od najljepših naših otoka. Najudaljenije naseljeno mjesto u Hrvatskoj. Koji god njegov dio odlučili posjetiti nećete pogriješiti. Bilo da katamaranom stignete u grad Vis i ostanete tamo, produljite prema Komiži ili odlučite napraviti izlet brodom. Jedna od najpopularnijih plaža na otoku nalazi se u uvali Stiniva.

Svoju posebnu ljepotu duguje velikim stijenama koje je okružuju i čine procjep prema horizontu. Gotovo svaka Influencerica koja posjeti otok neće propustiti imati sliku ove panorame, a obožavaju je i jedriličari pa su tako s njene vanjske strane uvijek nanizani brodovi koji, premda stvaraju malu gužvu, ipak pridonose ljepoti prizora.

Oko Dalmacije

Od izvora do ušća u gradu Omišu, Cetina se diči svojom ljepotom. Njezin kanjon čitavom dužinom nudi neke od najljepših mjesta za ljetno kupanje posebno kada temperature mora skoče i ono prestane biti adekvatan saveznik u rashlađivanju. Fotografije izvora Glavaš obišle su svijet i kolokvijalno se nazivaju 'Oko Dalmacije'.

Gledan iz zraka, izvor zaista izgleda kao oko. Njegova sredina tamna je zbog velike dubine, da bi se zatim voda širila prema sve plićim dijelovima u najljepšim nijansama modre i zelene boje. Ako posjedujete dron, obavezno ga ponesite prilikom posjeta ovoj izuzetnoj lokaciji jer će zračne fotografije najbolje dočarati ovo čudo prirode.

Kotli

Pitoreskna lokacija u općini Buzet u Istri nevjerojatno nalikuje turskom it mjestu Pamukkaleu, a iz godine u godinu sve više stječe i njegovu popularnost. Tirkizna boja rijeke odlično se slaže s bijelim stijenama u kojima su se kroz godine protjecanja stvorili prirodni bazeni i niski slapovi nalik tuševima.

Kako se voda zadržava u malim jezerima se i zagrijava tako da je idealna za kupanje, a svi posjetitelji mogu pronaći jedno samo za sebe tako da broj turista ne remeti željenu intimu. Ako odlazite na nekoliko dana u Istru obavezno stavite i ovo selo na svoj popis lokacija.

Kameni bazen hotela Excelsior

Upravo svjedočimo hrabroj pobuni lokalnog stanovništva protiv tajkuna koji uništava Vruju za svoje privatne interese. S druge strane, postoje brojni primjeri ljudske intervencije u prirodu koji su vrijedni svakog pozdrava. Baš kao što su stepenice na južnoj strani Marjana primjer divne sinergije čovjeka i okoline tako je i bazen Hotela Excelsior u Dubrovniku.

Na stijenama uz samo more na južnoj strani hotela nalazi se kameni bazen kojeg puni morska voda koje ulazi kroz razmake između stijena i tako ovisno o plimi i oseci mijenja iskustvo kupanja u bazenu. Između mora i stijena, bazen je predivno mjesto za ljetno rashlađenje i fotogenična muza za vaše fotografije.

Skradin

Ako se odlučite posjetiti slapove rijeke Krke obavezno svratite u pitoreskni i romantični gradić Skradin koji je u cijelosti zaštićen kao kulturno povijesna baština. Ako ste ikada prošli autoputom na dionici A1 niste mogli ne zamijetiti predivan pogled koji se pruža s Krčkoga mosta.

S južnije strane uvijek je privezan velik broj jedrilica dok je sa sjevernije mali gradić koji vas je zasigurno morao privući. U blizini se nalazi odmorište s kojeg gotovo svi posjetitelji osim lijepe uspomene ponesu i niz fotografija.

Plaža Punta Rata

Sve od Omiša do Podgore pruža se niz idiličnih plaža. Gotovo bez iznimke ispunjene su minijaturnim šljunkom koji je najzahvalniji za hodanje, a nije kao pijesak naporan da se uvlači svugdje. Plaža Punta Rata u Brelima takav je primjer.

Nudi puno hlada zahvaljujući borovoj šumi, a posebno se ističe grebenom koji iskače iz mora i čiju fotografiju morate imati ako ste se došli ondje okupati. Čak je i časopis Forbes uvrstio ovu plažu među 10 najljepših na svijetu.

Pratite Stil i na Instagramu!

24. travanj 2024 14:59