Overlay
‘Dead To Me 3‘

Pazi s kim se družiš: bacili smo oko na treću i navodno zadnju sezonu serije ‘Ubojite prijateljice‘ koja označava kraj jednog divnog, ali i nezdravog prijateljstva

Piše Marko Njegić
Foto Netflix/IMDb
21. prosinca 2022. - 23:50

Treća i navodno posljednja sezona Netflixove hit-serije "Dead To Me"/"Ubojite prijateljice" napravila je mali koračić naprijed u odnosu na prilično razočaravajuću drugu, ali još uvijek je prilično daleko od prve i najbolje. Nadali smo se da bi "Dead To Me" kreatorice Liz Feldman nekim čudom mogao biti kao "After Life" Rickyja Gervaisa, koji se s trećom sezonom ne samo iskupio za nešto slabiju drugu, već je postigao da to bude i najbolje izdanje serije.

Bubrenje mjehura sapunice

"Život nakon smrti" se ovdje ne spominje slučajno. Jer "Ubojite prijateljice" su u početnoj sezoni i bile na valnoj duljini Gervaisove serije, kao i "Malih laži", njihov dobitan spoj. Jedna fina dramedija o suočavanju s gubitkom uz vrlo solidan balans između melodramskih i morbidno crnohumornih dionica u priči o dvije prijateljice, Jen i Judy (podjednako odlične Christina Applegate i Linda Cardellini), koja je podsjećala na prijateljstvo akterica "Big Little Lies" kad se serija poigrala elementima trilera.

Mjehur sapunice bubrio je u prvoj sezoni, ali Feldman i glumice bi ga bocnule i rasplinule na vrijeme da se rasprsne. Međutim, mjehur sapunice je u nastavku nabubrio gotovo kao onaj "Blob" iz istoimenog horora. "Dead To Me 2" pretjerao je sa sapuničarskim zapletima i podzapletima na temu (čuvanja tuđih) tajni i laži, slučajnih umorstava za koja su (in)direktno odgovorne upravo dvije prijateljice koje su nastavile formirati jedno divno, ali i sve nezdravije prijateljstvo.

Druga sezona je mjehur sapunice prenapuhala do pucanja, a treća nastoji ne ići u krajnost, premda daje svoj obol na (pod)zapletnom sapuničarenju, stvarajući jedan problem iz drugoga za protagonistice. "Ubojite prijateljice 3" počinju gdje je stala prethodna sezona i prijete da će "istina izaći na vidjelo".

Judy i Jen su doživjele prometnu nakon što se u njih nehotice zabio pijani Ben (James Marsden u dvojnoj ulozi) i pobjegao s mjesta nesreće. Ben je otkrio da je pronađeno tijelo njegova brata blizanca Stevea ("pas ga je iskopao") kojeg je, pak, ubila Jen štiteći Judy jer joj je izgledalo kao da bi joj mogao nauditi.

Prijateljice se nalaze u bolnici gdje će se otkriti da jedna od njih dvije potencijalno boluje od raka, kao da nije dovoljno što je, dakle, policija otkrila Steveovo tijelo, a slučaj preuzeli federalci. Uz to, Jenin sin Charlie (Sam McCarthy) doznao je za umorstvo, u igri je i grčka mafija za koju je Steve radio i nalazi se za petama prijateljicama...

Krstarenje u suton

Prenatrpanost podzapleta i situacija je evidentna ("igranje stockholmskog sindroma"), ali u nekim dijelovima treće sezone "Dead To Me" podsjeća zašto je serija privukla publiku "at the first place" i kakva je možda mogla biti da nije ostala zarobljena u balonu sapunice i u začaranom krugu tajni, laži i krivnje likova.

Recimo, uvodna scena prve od deset u prosjeku polusatnih epizoda zatječe prijateljice na nekoj egzotičnoj plaži. "Mogla bih se utopiti u ovoj pina coladi. I znaš što, bila bi to dobra smrt", govori Jen, a Judy je pita "jesi za krstarenje u suton?", nakon čega obje govore kako ne ne mogu vjerovati da su uspjele i izgurale godinu. A to je "zato što smo imale jedna drugu", odnosno, korekcija, "zato što imamo jedna drugu".

Dašak "Sex and the City" ili "And Just Like That..." vibre prožima uvod (uživanje u koktelima, žensko prijateljstvo) prije nego se ispostavi da je Jen sve to zamišljala u snu nakon prometne i budi se u bolnici. Ipak, ključni trenutak iz uvoda za treću sezonu (i seriju uopće) postaju riječi "zato što smo imale/imamo jedna drugu".

Bez Jen i Judy, tj. njihova prijateljstva, nema "Ubojitih prijateljica", kao ni bez Applegate i Cardellini, glumica koje su bolje od serije i čine je gledljivom čak i kad vam na momente dođe da je ugasite. U tom smislu, treća sezona je gorkoslatka pa i dirljiva, posebice kad se uzme u obzir da je nesretnoj Applegate dijagnosticirana multipla skleroza baš tijekom snimanja "Dead To Me 3". Jen bi mogla biti glumičina posljednja (velika) uloga.

SERIJA: Dead To Me 3; crnokomična drama; SAD, 2022. KREATOR: Liz Feldman ULOGE: Christina Applegate, Linda Cardellini OCJENA: ** ½

18. travanj 2024 14:21