Overlay
nadahnite se

Planirate li preuređenje, nadahnuće nek vam budu setovi kultnih filmova! Otkrivamo kako glavne scenografske odrednice uklopiti u svoj interijer

Piše Marija Mlačić
24. rujna 2020. - 13:31

Neki i cijeloga života maštaju o danu kada će kupiti svoj stan i misle da znaju točno kako će ga urediti, ali sanjarenje je nezgodna stvar jer uglavnom stvari zamišljamo selektivno. Jedna stolica ili lijepo uređena polica ne čini interijer već je potrebno dobro razmisliti o usklađivanju boja, rasporedu namještaja, omjerima, geometriji… i evo već smo vas izgubili. Tko bi rekao da uređivanje doma može imati i takve dosadne aspekte.

Inspiraciju također pronalazimo u setovima serija i filmovam no premda nam svakako mogu ponuditi stilske ideje, stvar je malo kompliciranija nego se čini. Jedan od naših omiljenih stanova je onaj iz kultne serije Will i Grace, ali zaboravljamo ključni detalj, što i jest cilj kreatora serije, a to je da se sitcom zapravo nije snimao u New Yorku već u studiju. Njihov dnevni boravak ima samo 3 zida! Zbog toga ga je nemoguće kopirati u normalnom stambenom prostoru.

No nisu sve serije i filmovi snimani u studiju, iako se tome često pristupa jer je produkcijski jednostavnije i financijski isplativije. Spomenimo još jedan kultni interijer, stan Carrie Bradshaw u Seks i gradu - ovaj za razliku od gore spomenutog stvarno postoji, a ako malo bolje promislite jasno možete uočiti razliku između ta dva prostora.

Izdvojit ćemo vam stoga primjere filmova čiji su scenografi morali pronaći prave interijere i zatim ih urediti u stilu karaktera likova. Donosimo mali izbor naših favorita među stanovima prikazanima na filmu i objasniti kako kopirati osnovne odrednice.

HER, skandinavski stil budućnosti

Protagonist Theodore Twombly živi u Los Angelesu nezavidne budućnosti, međutim ovaj znanstveno-fantastični film se promišljeno fokusira na filozofska pitanja kao što je utjecaj umjetne inteligencije i usamljenosti na ljudsku egzistenciju, a ne na tehnološki napredak. Kostimi i scenografija prate radnju i u skladu s već dokazanom pretpostavkom ne navode nas na mišljenje kako će budućnost biti i stilski futuristička.

Njegov stan tako je uređen poprilično retro u stilu koji nismo još vidjeli, vjerojatno ni nećemo, ali dok gledamo film vjerujemo da bi mogli. Namještaj je inspiriran dizajnom iz sredine prošlog stoljeća te je krajnje funkcionalan, a paleta boja koja ga najviše ističe je nježnih pastelnih tonova. 

CLOCKWORK ORANGE, prijatan raspored i rijetki predmeti

Dobar dizajn ocjenjujemo njegovom trajnošću, a uređenje prostora iz ovog filma svakako je relevantno i danas. Stanley Kubrick vizualnom aspektu filma pridodavao je iznimnu pozornost pa se na popisu zamalo našla i njegova Odiseja, ali nismo htjeli pretjerivati s putovanjima u budućnost.

Kako postići ovakav bezvremeni stil? Dva su osnovna pravila, jednostavnost i klasika uz investiranje u umjetnost (u slučaju filma keramički penis). Klasični stil se postiže odabirom dobrog perzijskog saga, a umjetnine mogu postati i neobični objekti kao sprave za vježbanje ako se dobro postave u prostor.

LE MEPRIS, niski namještaj i visoki standardi ljepote

Dok gledate njihov stan pomislite kako su Paul i Camille Javal u njemu mogli biti tako nesretni. Žarko crvenim dnevnim boravkom dominira niski namještaj u stilu 60-ih i tepih od umjetnog krzna, kakvi su se u zadnje vrijeme i vratili u modu. Kada malo bolje pogledate vidjet ćete da je taj stan vjerojatno bio inspiracija i dijelu dizajnera u Ikei.

U po našem skromnom mišljenju, najboljem Godardovom filmu i svi ostali interijeri naprosto oduzimaju dah. Posebnu pažnju svraćamo na Vilu Malaparte na Capriju.

TANGUY, dizajnerski kaos

Glavni zaplet ove francuske komedije vrti se oko sina koji se ne želi odseliti iz stana. A kada vidite kako taj stan izgleda solidarizirat ćete se u potpunosti sa sinom. 

Ono što ga čini naj posebnijim su ogromni stakleni prozori sa savršenim pogledom koje nije moguće imitirati, ali može se preuzeti neke druge scenografske savjete. Otvoreni prostor s raskošnim zavjesama kao pregradama umjesto zidova ispunjen je dizajnerskim namještajem, ali posve nenametljivo, gotovo neuredno. Posljednjih godina moderni su velike prazne sobe sa što manje dekoracija pa je ovo zanimljiv primjer krajnje modernog, a ipak popunjenog načina uređenja.

19. travanj 2024 06:08