Overlay
‘Nothing Personal‘

Poslušajte novu pjesmu hvaljenog dua Tús Nua: Bračanka Jordi i Karlovčanka Jelena su nam ispričale sve o albumu koji izlazi sutra

Piše Marija Mlačić
Foto Nina Durdevic
28. listopada 2021. - 15:32

Nakon četiri godine pauze bend Tús Nua ima novi album 'Nothing Personal' koji ćemo moći poslušati od petka 29. listopada, a najavni singl 'Lights Out' već je tu. Spot za pjesmu snimljen je u potpunosti mobitelom tijekom ljetovanja, među ostalim i na festivalu Tam Tam na Hvaru gdje je sudeći prema viđenome vladala savršena atmosfera koja se odlično slaže uz njihovu novu pjesmu.

Razgovarali smo s Jordi Ilić i Jelenom Božić koje čine ovaj hvaljeni duo, a one su nam otkrile što nas očekuje na novom albumu.

Kako biste opisali svoju glazbu I tko su vam najveći glazbeni uzori?

JORDI: Našu glazbu bih opisala kao spoj svega i svačega, uz poštenu dozu tugovanja. Glazbeni uzori i inspiracija mi u životu nisu statični, svako malo pronađem neku novu fiksaciju. Trenutna fiksacija mi je St. Vincent.

JELENA: Kad pada kiša Harry Nilsson, Elliott Smith, kad sije sunce Swansi, Isis, MØL, grunge. U autu trenutno rokam Cher, the best of.

image
Nina Durdevic

Vaš prvi album bio je na engleskom jeziku. Zašto ste se odlučile za engleski i možemo li isto očekivati i na drugom albumu?

JORDI & JELENA: Mislim da nije bila stvar odluke da pišemo na engleskom jeziku, nekako se prirodno dogodilo. Na drugom albumu je većina pjesama (osim jedne) i dalje na engleskom jeziku, a u naslovu jedne od pjesama imamo i francuski. Tko zna, možda nekad u budućnosti napišemo pjesmu na švedskom ili japanskom, ne ograničavamo se lingvistički.

Gledajući sad s vremenskim odmakom, postoji li nešto što biste mijenjale na prvom albumu i koliko će se vaš drugi album razlikovati od prvog?

JORDI: Uvijek postoje stvari koje smo mogle napraviti bolje. Vjerojatno ćemo u budućnosti i za ovaj nadolazeći album imati mnogo zamjerki, ali poanta albuma je, po meni, da zabilježi moment u vremenu. Ako bismo u nedogled ganjale savršenstvo, ne bismo nikad ništa izdale. Prvi album je u tom trenu bio najbolje što smo znale, isto kao što je to i ovaj drugi. A da može bolje – naravno, uvijek može, u svemu pa i u ovom.

JELENA: Točno tako, ne želimo napraviti nikakav masterpiece, nego zabilježiti tren u kojem album nastaje. Utoliko se i "Nothing Personal" razlikuje od "Horizons".

image
Nina Durdevic

Kako biste opisale hrvatsku indie scenu? Postoji li netko s kim biste voljele surađivati?

JORDI: Hrvatska indie scena cvate. Ima pregršt odličnih glazbenica i glazbenika i drago mi je što se stalno pojavljuju neka nova imena ili novi projekti starih imena. Što se suradnji tiče, Seine, čiji sam ogroman fan!

JELENA: Ja bi volila svirati bubanj u pank bendu.

Koliko je teško u Hrvatskoj biti neovisni glazbenik i s kojim problemima se vi susrećete?

JORDI & JELENA: Teško je, ponajviše iz financijske i organizacijske perspektive. Obje radimo na više strana van benda i čovjeka to ponekad iscrpi na mnogim razinama. Kad si mali bend, onda radiš posao za 20 ljudi.

image
Nina Durdevic

Mislite li da je i u glazbenoj industriji prisutna diskriminacija žena i jeste li se s njom susrele?

JORDI: Diskriminacija žena je, nažalost, prisutna svugdje, pa tako i u glazbenoj industriji. Ljudi često previde diskriminaciju jer je upakirana u “dobre” namjere – a svi znamo čime je popločan put do pakla. Osobno sam se susrela s njom i u glazbenom svijetu; npr. kad te “dobronamjerno” pitaju je li znaš spojiti gitaru u pojačalo ili znaš li se uštimati.

JELENA: Ili kad komentiraju da dobro sviraš - za ženu.

24. travanj 2024 15:36