Overlay
‘GOSPODARI SVEMIRA‘

Sive lubanje silom ili milom: He-Man je sporedan u svojoj seriji koja forsira ‘girl power‘, ali ‘Mastersi‘ znaju teleportirati fanove u osnovnu školu

Piše Marko Njegić
30. srpnja 2021. - 20:41

Današnji klinci imaju svu silu igračaka i akcijskih figura, ali u osamdesetima se sve svodilo na "sveto trojstvo" – Masterse, G.I. Joe i Transformerse. "Masters of The Universe" bili su osobni favoriti, legendarni "He-Man i Gospodari svemira".

Mišićavi He-Man (alter ego princa Adama), Skeletor, Hordak, Kralj Hiss, Vodenjak i ostali živopisni pozitivci i negativci s planeta Eternija i Eterija koji su mnoga djetinjstva načinila maštovitijima i uzbudljivijima.

"Sive lubanje silom, ja imam moć!", dvorac Greyskull, Zmijska planina, sjećate se? U početku bijahu Mattelove igračke i mogle su se kod nas samo kupiti u "duty free shopovima" ili ako vam ih donese tata s puta, recimo iz Trsta.

Igračke su oživjele u stripovima i kratkometražnim/dugometražnim crtićima koji su se skupljali i gledali, a snimio se i film s Dolphom Lundgrenom u ulozi He-Mana i Frankom Langellom kao Skeletorom.

Približno 30 godina kasnije, svijet je spreman za novu He-Man maniju. Kultni filmaš Kevin Smith ("Chasing Amy"), veliki fan "Star Warsa" i "Mastersa", kreirao je nove "Gospodare svemira" pod logom Netflixa, a prva polovica animirane serije (pet epizoda), s podnaslovom "Otkriće", izašla je prošlog vikenda.

Početna recepcija publike nije najbajnija, štoviše fanovi He-Mana i ekipe pokopali su "Master Of The Universe: Revelation" na društvenim mrežama poput Twittera, dok je strana kritika pretjerano blagonaklona seriji. Istina je negdje između, pita li se ovog fana i kritičara.

Bijes fanova se može shvatiti budući da se omiljeni likovi ne štede i stradavaju, a He-Man (glas Chrisa Wooda) zasad ima sporednu ulogu u vlastitoj seriji koja je definitivno nastala pod utjecajem novog "girl power" pokreta na filmu (nova trilogija "Ratova zvijezda", "Istjerivači duhova", "Terminator: Mračna sudbina"...) i televiziji ("Pravednik"...), u smislu da se ženski likovi ističu u prvi plan nad muškima i preuzimaju naraciju i akciju.

Tako, nakon prve epizode, pa sve tamo do pete, He-Man i Skeletor (majstor glasovnih uloga Mark "Luke Skywalker" Hamill) takoreći nestaju iz priče ne računajući poneko pojavljivanje u flešbekovima.

Glavni likovi postaju njihova prijateljica/desna ruka Teela i Zla Lynn (Sarah Michelle Gellar i Lene Headey) u potrazi za tajnom nestalog mača, što djeluje malčice forsirano da "Gospodari svemira: Otkriće" budu milom ili silom u skladu s politički korektnim vremenom. Jer, Teela nije imala vlastiti crtić, već He-Manova sestra She-Ra koja se ovdje dosad nije pojavila.

Ipak, vizualno/animacijski dojmljiva serija uglavnom se drži mitologije "Mastersa" koja je spretno kombinirala fantastiku "Star Warsa", stripovsko superjunačenje i "conanovsku" fantaziju iz podvrste mača i magije, a neke promjene su i dobrodošle, tipa da je princ Adam mršaviji i drukčiji od He-Mana, za razliku od prije, kako bi njegova superherojska preobrazba bila izraženija.

Također, u kadru se pojavljuju mnogi sporednjaci prethodno rijetko/ako ikad viđeni u crtićima (Clamp Champ, Fisto, Stinkor, Roboto, Moss Man...), pri čemu je posebno impresivan svijetleći Scare Glow, dok podzaplet vezan za Tri-Klopsa i njegov kult radi poveznicu s "Conanom Barbarinom" koji je bio inspiracija za Mattelove nabildane igračke.

"Revelation" znade otkriti veliki potencijal i povremeno teleportirati fanove u osnovnu školu kad su gledali (tada) najbolji crtić na svijetu, a He-Man će valjda povratiti moć u drugoj polovici serije. I have the power!?

SERIJA: Masters Of The Universe: Revelation; SAD, 2021. KREATOR: Kevin Smith GLASOVI: Chris Wood, Mark Hamill OCJENA: ***

18. travanj 2024 21:08