Overlay
glazbene preporuke

Što dobroga slušati predlaže nam pjevačica čiju biste glazbu također trebali čuti - ako već niste: izdvojila je tri albuma i osvojila nas izborom

Piše Stil
Foto Shutterstock
29. listopada 2021. - 11:48

Uvijek nam je drago kad se ispostavi da glazbenici čija nam je "mjuza" dobro "sjela" i sami slušaju glazbu koja se nama sviđa. A to se, što nije osobito čudo, događa poprilično često. Stoga smo u potrazi za glazbenim preporukama opet bili malo pristrani pa smo se obratili kantautorici koja radi glazbu po našem guštu. Ona se zove Dorotea Zovko, a nastupa pod imenom Aklea Neon. Nedavno je izdala zanimljiv singl Ljudnjak ( tim smo povodom kratko popričali), dok je u posljednje vrijeme bila zabavljena snimanjem spota za drugi singl. Nadamo se da ćemo ga vidjeti uskoro, a do tada, evo njenih preporuka.

ERYKAH BADU – BADUIZM

Ovim albumom počeo je novi žanr – neo soul. Kad sam imala petnaest, otkrio mi ju je jedan kuštravi Afroamerikanac, basist, dok sam bila na razmjeni učenika u New Yorku. Dva tjedna poslije postao mi je prva ogromna ljubav, a Erykah je postala i ostala najveća glazbena ljubav, sa svakim albumom sve legendarnija. Tako prilagodljiva vremenu, a tako svoja i sa mnom u apsolutno svim životnim trenucima – do te mjere da je zovem "mama Badu". Nevjerojatno mi je da je tijekom turneje za svoj debitantski album bila trudna. Erykah je iznimna liričarka, ona bi rekla MC, mistress of ceremony, pa preporučujem da se ovaj album sluša s otvorenim Genius tabom.

ŠARLO AKROBATA, IDOLI, EL. ORGAZAM – PAKET-ARANŽMAN

Postojalo je jedno ludo vrijeme prije mojeg vremena u kojem je naša glazba išla ukorak sa svjetskom glazbenom scenom. O tom magičnom vremenu slušala sam od tate, a kasnije i od svojeg najboljeg prijatelja Marina, koji mi je davao instrukcije iz novog vala jer mu je bilo dosta da stalno pjevam "Ona se budi". Nalazili bismo se kod njega doma, gledali dokumentarce i slušali pjesme i jeli pizzu. Šarlo akrobata, Idoli i Električni orgazam – fenomen tadašnjeg, a i sadašnjeg vremena.

OSHUN – BITTERSWEET VOL. 1

Postoji puno novih mladih žena na svjetskoj sceni koje me inspiriraju, ali Oshun je hip-hop elektronički duo s nekog drugog planeta. Zvučna manifestacija afro-futurizma. Sve lyricse znam napamet, sve. "Solar plexus shining brighter than your necklace" – ono kad ti netko da manifesto za novi svijet, uz tako mokar beat da mi je sve bilo na repetu dok mi nije skroz ušlo pod tjeme. Lauryn Hill uzela ih je kao predgrupu za svoju prošlu turneju. Ove cure su tu da ostanu i da nas kolektivno glazbom teleportiraju u više sfere.

Pratite Stil i na Instagramu!

18. travanj 2024 02:30