Svake godine povećava se potražnja, a time i ponuda biljnih mlijeka, a odavno su ih prestali konzumirati isključivo vegani i vegetarijanci. Svjetski dan biljnih mlijeka tako se počeo obilježavati 22. kolovoza s ciljem da se ljudima predstave nove i po mišljenju mnogih, zdravije namirnice od onih životinjskog podrijetla.
Ovi proizvodi bogati su vitaminima, a s obzirom na to da istraživanja pokazuju da je većinski dio svjetske populacije zapravo netolerantan na laktozu postali su dostupni u gotovo svim dućanima i kafićima. Ipak industrijski proizvedena biljna mlijeka često su puna umjetnih sladila i pojačivača okusa zbog čega su ponekad jednako nezdrava.
Biljna mlijeka su isto tako i skuplja od običnih pa je jeftinija i zdravija opcija njihova proizvodnja u kućnoj radinosti. Pripremili smo vam tri recepta za brzu, jednostavnu proizvodnju kako biste ih kušali znajući sa sigurnošću njihove sastojke s obzirom na to da ste ih napravili sami.
Bademovo mlijeko bogato je vitaminima E i D, mineralima, bjelančevinama i omega 3 masnim kiselinama te se preporučuje ljudima na rigoroznim dijetama.
Sastojci koje ćete trebati:
– 1 šalica badema
– 4 šalice hladne vode
– 1 žlica ekstra djevičanskog ulja
Zagrijavajte vodu i kada postane kipuća u nju ubacite bademe na 10-ak sekundi. Nakon što ih izvadite neka odstoje par minuta i onda im ogulite ljusku. Oguljene ih ubacite u blender i dodajte ulje. Miksajte 2 minute dok tekstura ne postane homogena. Za kraj po želji zasladite smjesu ili joj dodajte malo cimeta, vanilije, ovisno o vlastitim preferencijama.
Rižino mlijeko ne sadrži masnoće, gluten ni kolesterol i od svih napitaka sadrži najmanje alergena pa se preporučuje ljudima sklonim alergijama. Blagog je okusa koji podsjeća na majčino mlijeko, pa ga djeca vole.
Potrebni sastojci:
– 1 šalica cjelovite riže
– 10 šalica vode
Sastojci se kuhaju zajedno. Prvo se poklopljen lonac stavi na vatru dok voda ne zavrije, a zatim se temperatura smanji i kuha se još pola sata. Pričekajte da se smjesa ohladi i procijedite je kroz gazu te zasladite po želji.
Kokosovo mlijeko je najkaloričnije i sadrži veliku količinu masti, ali zbog toga neće nužno utjecati na debljanje. Usprkos tome što nema velike količine kalcija, bogato je fosforom pa svejedno jača kosti.
Sastojci za ovaj recept:
– 200 g kokosova brašna
– pola litre vode
– 1 žličica agave sirupa ili meda
Zakuhajte vodu i kada zakipi maknite s vatre te u nju dodajte kokosovo brašno, promiješajte i pustite da se ohladi, a onda smjesu ubacite u blender i miksajte 1 minutu. Na kraju je procijedite kroz gazu i zasladite agavinim sirupom ili medom.