Jeste li čuli za termin "comfort food"? Prava, u prijevodu utješna hrana ona je koja nam, jednom kad zahladi, pruža topli užitak i okrijepu, a u isto vrijeme je ukusna.
Ako ćemo iskreno, i kalorična. Ali to je valjda ono što nam treba kad na sebe vratimo duge rukave i jakne. Pada kiša, spremni smo za nabaciti koji kilogram... Današnji recept koji pišemo kao preporuku isproban je i, ponovit ćemo, jako ukusan, a budući da ipak sadrži prijeko potrebne nutrijente, može poslužiti i kao ručak.
Počastite se danas pitom od gljiva. Od ove će vam kuća zamirisati u trenu, a tražit ćete i repete.
Sastojci za tijesto:
- 150 grama integralnog brašna
- 150 grama bijelog glatkog brašna
- 150 grama hladnog maslaca
- 1 jaje
- začini (sol i papar)
Sastojci za nadjev:
- 500 grama šampinjona
- 1 crveni luk
- 1 režanj češnjaka
- 20 grama maslaca
- 100 mL bijelog vina
- 500 grama kiselog vrhnja
- 1 vrećica parmezana (ili 100 grama nekog drugog naribanog sira)
- 3 jaja
- 1 žlica krušnih mrvica
- sol, papar, začini po želji
Postupak:
1. Pomiješajte brašna, začine i maslac sobne temperature. Dodajte jaje i umijesite glatko tijesto koje ćete ostaviti u hladnjaku minimalno jedan sat (može i preko noći). Razvaljajte ga u kalup i izbodite vilicom na nekoliko mjesta pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10ak minuta na 180 stupnjeva.
2. Na maslacu pirjajte luk i češnjak dok se ne karameliziraju (ako treba, dodajte vode). Dodajte gljive i začine, pirjajte dok sva voda iz gljiva ne ispari. Prelijte vinom i pričekajte ponovno da tekućina ispari. U drugoj zdjeli izmiješajte vrhnje, parmezan, jaja i mrvice. Dodajte gljive i dobro promiješajte. Nadjev prebacite na tijesto i pecite 30ak minuta na 180 stupnjeva. Kad se nadjev stisne, pita je gotova.