Overlay
vrlo posebno varivo

Dobili smo odličan recept od hrvatske guruice zdrave prehrane: kremasti i aromatični curry sa slanutkom pravi je hit i kao stvoren za hladne dane

Piše Stil
Foto Maja Brekalo
28. studenog 2020. - 13:35

Sad nam najbolje prija hrana koja dobro grije, a hranjivo je, ukusno i pomalo nostalgično. Recept za jedno takvo otkrila nam je Maja Brekalo, autorica kuharice Moja sretna hrana, s kojom smo vam priču donijeli u novom broju Stila. Uskoro ćemo cijeli razgovor objaviti i na našem web izdanju, a do tada, više informacija o Maji i njenoj zanimljivoj kulinarskoj filozofiji potražite na njenim stranicama.

Maja nam je, dakle, otkrila recept za curry varivo od slanutka i bundeve, za koje nam je povjerila da je pravi hit na svakoj od njenih kuharskih radionica.

- Bogato je i kremasto, očarat će vas okusom i mirisom. Aromatični spoj češnjaka, curryja i timijana te kremoznost slanutka i bundeve čine ovo varivo doista posebnim. Osim toga, bogato je dobrim masnoćama, ugljikohidratima te proteinima zahvaljujući slanutku, tako da je zapravo cjelovit obrok - poručila je Maja.

Curry varivo od slanutka i bundeve

Sastojci:

1 glavica luka

1-2 češnja češnjaka (ili 1/2 žličice češnjaka u prahu)

2,5 šalice (oko 350 g) bundeve, narezane na kockice

1 veća mrkva

2 šalice (350-400 g) kuhanog slanutka

1/2 žličice curry praha

1/2 žličice kurkume

1/2 žličice timijana

1 žličica soli

1 žlica sojina shoyu umaka

3 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja

mladi luk ili poriluk, narezan na kolutiće

1 žlica limunova soka ili umeboshi začina

za posluživanje: sojino ili bademovo vrhnje, list peršina, zeleni dio mladog luka

Priprema:

Pirjajte na maslinovom ulju luk s curryjem i kurkumom par minuta dok luk malo ne zažuti, a začini zamirišu. Zatim dodajte bundevu i mrkvu i još kratko propirjajte.

Dodajte naribani češnjak, timijan, slanutak te toliko vode da sve pokrije – oko pola litre. Kuhajte dok povrće ne omekša pa dodajte shoyu i ako treba još soli i začina.

Odvojite dio variva, 3 do 4 zaimače i izblendajte pa vratite nazad u varivo. Na ovaj ćemo način dobiti gustoću i kremoznost, a varivo će biti još ukusnije. Zatim dodajte sitno narezani mladi luk i kuhajte još minutu-dvije.

Na kraju umiješajte u varivo limunov sok ili umeboshi začin i još jednu do dvije žlice maslinova ulja, poslužite u zdjelicama posuto mladim lukom i peršinom te po želji s malo vrhnja.

Varivo možete čuvati u hladnjaku 2 do 3 dana. Poput svih variva i gustih juha i ovo će biti još ukusnije kad malo odstoji pa se okusi prožmu i dođu više do izražaja.

Savjet ekstra:

Ako teško probavljate slanutak, možete ga oguliti te tako riješiti ili barem umanjiti problem. Jednostavno stisnite kuhano zrno između dva prsta i kožica će otpasti.

18. travanj 2024 03:47