Možda je još malo rano za razmišljati o ručku, no, pitate li nas, nikad nije rano za ideje koje nam mogu razvedriti ovako tmuran dan. Stoga vam predlažemo da se protiv "fjake" i neraspoloženja koji bi vas mogli uhvatiti radi današnje kiše izborite mišlju o ukusnoj piti koju ćete pripremiti za ručak. Brzo je gotova i tako lijepo izgleda da zajamčeno razvedrava dan. A tek kad u nju zagrizete...
Quiche od bundeve
Sastojci za tijesto:
- 120 grama glatkog brašna
- 120 grama oštrog brašna
- 1 žumanjak
- 1 kvasac
- 1,5 decilitar mlijeka
- 1 žličica šećera
- sol
- 70 grama maslaca
Sastojci za nadjev:
- 450 grama tikve hokkaido ili butternut
- 20 grama maslaca
- 1 crveni luk
- 2 jaja
- 1 decilitar vrhnja za kuhanje
- 220 grama svježeg sira
- začini po želji
Postupak:
1. Kvascu dodajte mlijeko i šećer, promiješajte i pustite da stoji nekoliko minuta. Potom umiješajte žumanjak i dodajte smjesu brašnu i soli. Dodajte maslac sobne temperature i umijesite glatko tijesto pa pustite da se diže sat vremena. Potom ga razvaljajte i pustite da stoji dodatnih 30 minuta.
2. Buču narežite na kockice i pirjajte na luku i maslinovom ulju dok ne omekša. Jaja u drugoj zdjeli umutite sa svježim sirom i začinima, a potom dodajte smjesi bundevu i premjestite sve zajedno na tijesto. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata.