Overlay
imamo upute

Genijalna transformacija starog i ružnog kuhinjskog ormarića: uz malo truda, boje i dobrih ideja postao je kućica vrijedna Oskara!

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Tomislav Žeravica
4. svibnja 2021. - 10:40

Mačkoljupci i ljubitelji renovacija, pozor. Pogledajte kako je spretni mladi meštar od starog kuhinjskog elementa zrelog za otpad napravio preslatku kućicu za svog mačka Oskara. Tomislav Žeravica, čije smo vam umijeće nedavno predstavili, poslao nam je fotografije vrlo uspješne i simpatične transformacije te objasnio kako je napravio kućicu vrijednu Oskara. Ma Oscara!

Najprije sam odradio klasičnu pripremu – skidanje laminatnog dijela u imitaciji drveta pomoću špatule i brušenje brusnim papirima od manje do veće granulacije, a zatim popunjavanje rupa i neravnina kitom za drvo.

Potom sam izrezao otvor u obliku mačje glave: šablonu sam našao na internetu, precrtao na papir, a zatim na vrata ormarića. Da bih započeo rezati oblik iznutra, bušilicom sam napravio jednu rupu blizu linije da bi ubodna pila imala gdje započeti rez. Mirno i pažljivo sam navodio ubodnu pilu prema liniji – trik je koristiti ubodnu pilu sa što više zuba da bi rez bio što čišći i bez velikih grešaka.

image
Tomislav Žeravica

Nakon toga sam sve pripremio za temeljnu boju, primer. Boju sam sam zamiješao dodajući pigment zelene i crne boje u bijelu boju na bazi krede (vode). Prvi put sam radio s bojom na bazi krede i odlična je, nema intenzivan miris, lako se razrijedi ako je potrebno, ima veliku pokrivenost, i jako brzo se suši. Djeluje izdržljivo, a na dodir je "mekana" i "glatka" poput tkanine.

Nakon toga sam nanio zaštitni sloj u dva nanosa. Kada se sve osušilo, dodao sam jednostavne metalne nogice. Pomoću pištolja za vruće ljepilo sam ukrasio ulaz s jednostavnim malo debljim konopom od jute, i to je bilo to. Dodao sam još i omiljenu dekicu svog mačka i on je već prihvatio svoj dom. Koliko vidim zaista uživa u svojoj novoj kućici, svaku večer spava u njoj, što mi je iznimno drago.

25. travanj 2024 08:40