Ako vam se ne da skoknuti do adventskih kućica ili pak niste oduševljeni ovogodišnjom ponudom, super će vam doći recept za prefine i mekane domaće hot dogove pune slasnih dodataka. Uz ovaj specijalitet u pratnji šalice kuhanog vina ili pak češe dobrog piva i kod kuće ćete se sjajno provesti.
Recept nam je otkrila Katarina Paoletić, blogerica iza računa @nesto_slatko_by_katarina.
Domaći hot dog
500 g mekog brašna
puna žličica soli
1 jaje + žutanjak za premaz
vrećica i pol suhog kvasca
2,5 dcl mlijeka
žličica šećera
30 g maslaca
1,5 dcl ulja
Mlijeko, maslac i ulje zagrijavajte dok ne postanu topli (nipošto vrući!). U manju posudu stavite žličicu šećera i kvasac pa prelijte ugrijanom mješavinom mlijeka. Ostavite 5 minuta.
U veću posudu stavite sol, brašno, jaje i pripremljenu smjesu s kvascem. Zamijesite tijesto i pustite ga da se na toplom mjestu diže dvadesetak minuta. Potom ga premijesite i pustite da se diže još 45 minuta.
Nadošlo tijesto izvadite na pobrašnjenu površnitu, podijelite na 4-5 jednakih djelova te od svake kuglice rukama oblikujte formu peciva za hot dog. Dakle, pecivo mora biti ovalnog oblika. Dobivena peciva stavite na pleh obožen masnim papirom, prekrijete ih prozirnom folijom i krpom te ih pustite da se dižu (na toplom) pola sata. Peciva prije pečenja premažite razmučenim jajetom i zarežite po sredini, po dužini.
Pecite na 190-200 stupnjeva 25 minuta, pa ih ohladite i razrežite po dužini te punite nadjevom po želji.
Kao nadjev možete staviti:
umak (senf/ majoneza ili oboje)
kiseli/ svježi kupus
razne salate/ luk
tartufe
kisele krastavce
i naravno domaću kobasicu!
Pratite Stil i na Instagramu!