Tražite li ideju za lagano ljetno jelo, a ljubitelj ste ribe, imamo pravu stvar za vas: nema kuhanja, nema puno sjeckanja i pripreme, a rezultat je osvježavajuć i zdrav - nikakvo čudo da ga obožava cijeli jedan kontinent! Riječ je o jelu za koje ćete recepte pronaći ako ukucate ceviche, cebiche, seviche ili sebiche.
Kako ga god pisali, čita se 'seviče', a podrazumijeva ribu mariniranu u soku citrusnog voća i potom začinjenu - čime, ovisi od kraja iz kojeg recept potječe. Donosimo vam recept za ceviche kakav se najčešće priprema u Čileu, vjerujemo da će vam se svidjeti (nama je super).Čileanski ceviche
Sastojci:
500 g čvrste bijele ribe ili lososa
2-3 žlice ulja
5 limuna
1/2 glavice luka
listići korijandra
merkén (prah dimljene čili papričice)
sol, papar
Priprema:
Nekoliko sati prije posluživanja ribu operite i narežite na komade debljine oko 1 cm. Prelijte je sokom od 3 limuna (odnosno koliko je potrebno da sva bude prekrivena). Pokrijte i ostavite da odstoji. Prije posluživanja stavite ribu u veliku zdjelu ili na tanjur za serviranje, dodajte joj tanko narezan luk i korijandar pa sve pospite paprom i merkenom. Dodajte ulje i svježi soka od limuna te posolite. Promiješajte i probajte, po potrebi prilagodite začine. Poslužite hladno.
*Umjesto korijandra poslužit će peršin, a ako želite, možete dodati i 1/4 crvene paprike, tanko narezanu.
Pratite Stil i na Instagramu!