Overlay
BISERI PRIRODE

Ideje za izlete po Dalmaciji: lijepo vrijeme iskoristite na najbolji način uz naše prijedloge za boravak u prirodi! Ove su lokacije uistinu prekrasne

Piše Stil/SD
28. svibnja 2021. - 10:32

Vremenske su prilike konačno sukladne dobu godine i sad nam je, prije nego opale vrućine, najbolje iskoristiti svaki preostali trenutak proljeća na najbolji mogući način - boravkom u prirodi. Ali to vam ni ne moramo napominjati, zar ne? Da ne duljimo, donosimo vam tri prijedloga za odlazak na jednodnevni izlet, sva tri predložena mjesta su u Dalmaciji i sva tri su prekrasna. Razmotrite naše ideje, odaberite onu koja va je najviše po guštu, spakirajte sve što vam treba i sutra rano ujutro pravac u prirodu!

U neposrednoj blizini Biograda nalazi se najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, Vrransko jezero. Idilični park prirode jedno je od najvažnijih ornitoloških rezervata u Europi - na njegovom području je zapaženo preko 250 različitih vrsta ptica. Još jedna atrakcija Vranskog jezera je vidikovac Kamenjak s kojeg puca pogled na jezero, Kornate i Murter. Posjetiteljima je interesantan i obnovljeni Maškovića han, monumentalno zdanje smješteno oko kilometar od jezera un kojem se danas nalazi heritage hotel. Dao ga je izgraditi admiral turske flote Jusuf Mašković, inače podrijetlom iz Vrane.

U blizini Vrlike nalazi se istinska atrakcija: izvor najveće dalmatinske rijeke, Cetine. Svoj 104 kilometara dug put Cetina započinje podno Dinare, gdje na 380 metara nadmorske visine izbija iz nekoliko vrela, od kojih su najizdašnija Glavaš Vukovića vrilo i Batica vrilo. ti se izvori sjedinjuju u Peručkom jezeru, točki od koje Cetina nastavlja svoj put prema moru. Cijelo je područje vrlo slikovito, a obiluje zanimljivim pješačkim i biciklističkim stazama različitih stupnjeva zahtjevnosti, pri čemu je  Via Dinaris najzahtjevnija i idealna za iskusne bicikliste. Nedaleko od vrela nalazi se najstarija starohrvatska crkva u Hrvatskoj – crkva Sv. Spasa, uz koju se nalazi i groblje sa stećcima.

Lijepo jezeto nalazi se u blizini NP Krka, u donjem toku rijeke Krke, 5,5 km sjeverno od Šibenika na južnom prilazu skradinskom ulazu u Park. Prokljansko jezero je drugo po veličini u Hrvatskoj, a posebnost mu je i to što je kriptodepresija, što znači da mu je dno niže od razine mora. Kako mu je more u blizini, na donjim mu je razinama voda slana, dok je pri površini slatka. U jezeru se nalazi otočić Stipanac, koji je u rimsko vrijeme bio povezan s kopnom uz pomoć nasipa. Danas je nasip pod vodom, ali se dobro vidi. Uz Stipanac je vezana legenda o Gavanu, gospodaru čitava kraja, koji je zbog zloće i oholosti, sa svojim dvorima završio na dnu jezera. Gavanove dvore teško ćete ugledati, no zato na Stipancu možete razgledati ostke romaničke crkve sv. Stjepana. Cijelo područje Prokljana krije tragove drevne naseljenosti, od kamenih ulomaka iz srednjeg paleolitika i starijeg nolitika, do antičkih ostataka villae rusticae, rimskog vodovoda i ruševine starokršćanske bazilike.

19. travanj 2024 07:39