Jeste li već pronašli svoj najdraži recept za sirnice? A jeste li spremni za malo eksperimentiranja? Usporedite dva recepta koja nam je dala Bruna Vučak, 25-godišnja Splićanka čije recepte na Instagram profilu imena @yumyumparadise prati više od 25 tisuća ljudi. Prvi je tradicionalni, drugi poprilično inventivan!
– Sirnice u mojoj obitelji uvijek radi baka, onako tradicionalno, s buđenjem u pola noći za premijesiti tijesto, a prošle godine sam se napokon i sama odvažila na izradu toga uskrsnog specijaliteta i drago mi je da jesam jer me na kraju i baka tražila recept – govori nam Bruna.
Za ovu perspektivnu kuharicu, fotografkinju te autoricu podloga za fotografiranje, ali i buduću profesoricu hrvatskog jezika te prevoditeljicu s francuskog jezika, hraniti se zdravo znači konzumirati kvalitetne namirnica domaćeg podrijetla koliko god je to moguće, što promovira i kroz svoj blog. Za vas je pripremila recept "blago modificirane" tradicionalne sirnice, koju ćete dovršiti u svega dva sata, ali i njezine "modernizirane", veganske inačice na bazi batata, koja je, kako kaže, oduševila sve koji su je kušali.
Tradicionalna sirnica
Sastojci:
550 grama brašna
1 vrećica suhog kvasca
2 vanilina šećera
100 grama šećera
1-2 prstohvata soli
200 mililitara mlijeka
50 mililitara ulja
1 jaje
3 žumanjka
50 grama otopljenog maslaca
korica 1 limuna
korica 1 naranče
sok ½ naranče
1 žlica ruma
1 čep arome vanilije
+ 1 žumanjak za premazivanje i šećer u kocki
Priprema:
Pomiješajte sve suhe sastojke pa dodajte i ostale te miksajte s nastavkom za tijesta 10-12 minuta. Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i oblikujte ga rukama da bude glatko, pa ga vratite u lagano nauljenu posudu te ga stavite da se diže u pećnici na 50 stupnjeva oko jedan sat.
Dignuto tijesto premijesite i podijelite na dva jednaka dijela, pa oba oblikujte u lijepe glatke kugle. Protvan za pečenje obložite papirom za pečenje pa na njega stavite kugle te ih prekrijte krpom i vratite u pećnicu na 50 stupnjeva da se dižu još oko 35 minuta. Kada ih izvadite, pojačajte pećnicu na 180 stupnjeva, a sirnice zarežite nožem u križ, te premažite razmućenim jajem i pospite razmrvljenim šećerom u kocki.
Stavite ih u zagrijanu pećnicu i prekrijte papirom za pečenje da ne pocrne, te pecite 30-35 minuta, uz test čačkalicom (mora izići suha kada je zabodete). Prije rezanja pečene sirnice pustite da se skroz ohlade.
Sirnica od batata
Sastojci:
450 grama pirea od batata
450 grama brašna
7 grama suhog kvasca
20 grama ulja
2 vanilina šećera
prstohvat soli
80 grama javorova sirupa
korica jedne naranče
korica jednog limuna
sok ½ naranče
1 čep arome vanilije
1 žlica ruma
+ bademovo mlijeko
za premazivanje
i šećer za dekoraciju
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke i miksajte nastavkom za tijesto 10-12 minuta. Prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu i kratko ga premijesite, pa stavite u pećnicu na 50 stupnjeva da se diže oko 45 minuta. Kada se tijesto udvostruči, podijelite ga na dva dijela pa svaki dodatno premijesite i oblikujte u lijepu kuglu.
Vratite u pećnicu na 50 stupnjeva da se diže još 15-20 min. Sirnice zarežite nožem u križ, premažite mlijekom (po želji i žumancem) te pospite šećerom, a za to vrijeme pećnicu pojačajte na 180 stupnjeva. Pecite oko pola sata prekrivene papirom za pečenje pa pustite da se skroz ohlade prije rezanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....