Dobro pripremljeno jelo od piletine uvijek je pun pogodak, neovisno o sezoni. Piletina trpi raznolik niz načina pripreme i to je jedan od razloga zašto nam je tako draga. Ako već niste, isprobajte pripremiti pileće zabatke u tavi debelog dna s prilogom od mladog zelenog kupusa i slanutka. Riječ je o jelu koji uključuje dvije namjernice koje su upravo u sezoni, ne zahtijeva puno truda, a rezultat je izvrstan. Inače, radi se o poznatom dalekoistočnom specijalitetu kojem posebnu notu daju curry i kokosovo mlijeko. Nije li vam ovo potonje pri ruci, zamijenite ga vrhnjem za kuhanje. I u slast!
Piletina s mladim kupusom i slanutkom
Sastojci:
1/2 glavice mladog zelenog kupusa
2 srednja poriluka
2 režnja češnjaka
konzerva slanutka
4 velika pileća zabatka
2 žličice soli
1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
1 žlica maslinovog ulja
1 šalica kokosovog mlijeka
1 žlica curry praha
1/4 žličice mljevene crvene paprike
grubo sjeckani korijandar ili peršin
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U međuvremenu tanko narežite kupus na rezance, a poriluk prepolovite uzdužno, isperite i tanko narežite. Tanko narežite i češnja češnjaka. Ocijedite limenku slanutka. Osušite i začinite piletinu s 3/4 žličice soli i 1/2 žličice crnog papra.
Zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja, veliku posudu od lijevanog željeza koja može u pećnicu. Dodajte piletinu okrenutu kožom prema dolje i pecite dok koža ne postane duboko zlatno-smeđa, 10 do 12 minuta. Prebacite na tanjur kožom okrenutom prema gore.
Smanjite vatru na srednju. Dodajte poriluk, češnjak i 1/4 čajne žličice soli i kuhajte dok poriluk ne omekša i ne postane proziran, oko 4 minute. Dodajte kupus i preostalu 1 žličicu soli i kuhajte, povremeno okrećući, dok kupus ne uvene, oko 5 minuta.
Dodajte slanutak, kokosovo mlijeko, curry i crvenu papriku. Promiješajte da se sjedini i pustite da se krčka. Vratite piletinu u tavu s kožom prema gore pa sve prebacite u pećnicu.
Pecite 20 do 25 minuta. Prebacite piletinu u posudu za posluživanje. Kušajte i po potrebi dodatno začinite mješavinu kupusa i slanutka pa poslužite s piletinom. Po želji prelijte nasjeckanim peršinom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....