Imamo ideju kako zasladiti vikend. Napravite tortu od kestena koja se ne peče. Morat ćete, doduše, malo pričekati dok se kesten-pire ne odmrzne, koristite li njega, odnosno dok se kesteni ne skuhaju, odlučite li se na starinsku verziju, a malo ćete se načekati i dok se stisnu svi slasni slojevi torte, no isplatit će vam se jer ćete na kraju itekako uživati.
Jesmo li spomenuli da ovaj recept ne sadrži brašno ni jaja? Čak i mlijeko možete isključiti uzmete li umjesto slatkog vrhnja neku biljnu alternativu. Ako vam se ne sviđa naš prijedlog za podlogu, zamijenite je onom za cheesecake - od mljevenog keksa i maslaca - ili pak ispecite biskvit.
Torta od čokolade i kestena
tijesto:
250 grama grubo mljevenih oraha, lješnjaka i/ili badema
2-3 žlice kesten pirea
100 grama paste od datulja ili 6 velikih datulja, namočenih i samljevenih
po potrebi 2-3 žlice tople vode
krema od kestena:
250 grama kesten pirea
250 mililitara slatkog vrhnja
50 grama čokolade
50 grama šećera, više ako kesten pire nije zaslađen
malo ruma
krema od čokolade:
250 grama čokolade za kuhanje
250 mililitara slatkog vrhnja
Najprije napravite podlogu tako što ćete u blender ubaciti sve sastojke. Nemojte dodati previše vode da ne postane previše rijetko. Utisnite u kalup za torte i spremite u hladnjak.
Za kremu od kestena oduzmite od vrhnja nekoliko žlica, ostatak istucite u mekani šlag. Izradite kesten pire s vrhnjem koje ste izuzeli, šećerom i rumom pa kad postane kremasto pomiješajte s tučenim. Dodajte rastopljenu čokoladu, poažljivo promiješajte i prelijte preko podloge. Neka se malo stisne u hladnjaku.
Za čokoladnu kremu nasjeckajte čokoladu, a vrhnje zagrijte do vrenja. Ubacite čokoladu i dobro promiješajte pa ostavite da se potpuno ohladi. Kratko ubacite u hladnjak pa izmiksajte i rasporedite po torti.