Ako se potrudite ispeći kruh ili barem nabaviti kupovni koji vam je baš po guštu, šteta bi bilo ne osigurati mu najbolju moguću pratnju. Sir i suhomesnati specijaliteti se podrazumijevaju, maslac i majoneza već prema ukusu, no što je s namazima i paštetama? Predlažemo vam tri odlična recepta, a vi izaberite koji vam je najviše po guštu. Ili pripremite sva tri, jednom se živi!
Pikantni namaz od pršuta i rukole
Sastojci:
pet, šest kriški pršuta ili nekoliko više buđole
šaka rukole
kuglica mozzarelle
125 g krem sira
dvije žlice kiselog vrhnja
desetak oguljenih badema
malo čilija u prahu
malo češnjaka u granulama
Priprema:
Operite rukolu, usitnite kriške pršuta (ili buđole, šunke, pečenice...), pa u blender dodajte i oguljene bademe, krem sir, kiselo vrhnje i mozzarellu.
Začinite čilijem i češnjakom u granulama. Sve dobro izmiksajte. Namaz ne solite, jer je pršut dovoljno slan.
Fina jetrena pašteta
Sastojci:
60 dag pilećih jetrica
1 glavica luka
2 tvrdo kuhana jaja
1 vrećica majoneze ili 1/2 tube
10 dag maslaca
1 mala žličica senfa
ulje
sol
papar
malo crvene paprike radi boje
na vrh žličice pirea od rajčice
malo limunova soka
Priprema:
Očišćenu jetricu dobro operite i osušite, pa isjecite na manje komade.
Na maloj količini ulja pirjajte luk, minimalno zalijte vodom i pirjajte dok jetrica ne omekša.
Dodajte sve začine i smjesu prebacite u blender (ako vode ima previše, malo odlijte kako bi pašteta ostala što gušća i kremastija).
Nakon jetrice u blender dodajte majonezu, maslac, senf i narezana tvrdo kuhana jaja. Sve dobro izblendajte. Probajte i, ako je potrebno, dodatno začinite.
Jetrenu paštetu možete samostalno jesti uz kruh ili njome dekorirati druga jela, primjerice ona koja poslužujete na novogodišnjoj večeri.
Delikatesna pašteta od čvaraka
Sastojci:
500 g čvaraka
1/2 konzerve slanih fileta inćuna
5 kiselih krastavaca
2 češnja češnjaka
2-3 kuhana jaja
3 ljuta feferona, papar, sol
žličica senfa i octa iz krastavaca
Priprema:
Izblendajte sve sastojke u blenderu, dodajte im sol, papar, senf i ocat, a po želji i malo maslinova ulja. Dodatno začinite, ako želite intenzivniji okus, pa sve dobro sjedinite u blenderu. Uz paštetu od čvaraka odlično odgovaraju kiseli prilozi poput ukiseljenih krastavaca, turšije, kiselog kupusa...