Neki su recepti toliko smiješno jednostavni da nam se lako provuku ispod radara. Kod drugih upravo jednostavnost privlači pažnju. Pored tisuća i tisuća recepata za tortu od palačinki, jedan je za oko zapeo milijunima ljudi. Preciznije riječ je o točno 2,7 milijuna. A objavljen je prije samo tri tjedna, na YouTube kanalu Lieblingsdesserts.
Što je u ovoj torti od palačinki toliko posebno? Pa, jasno je na prvu - izgleda drugačije. Izgleda, ako ćemo pravo, vrlo efektno. Tajna je u načinu slaganja. Za razliku od drugih torti koje smo do sada vidjeli (i jeli i radili), ova se ne sastoji od 15-20 slojeva palačinki, nego od koncentričnih krugova palačinki, što je u prosjeku čini poprilično zanimljivom. Druga je posebnost u tome što je palačinkama dodano malo kakaa, dok je nadjev snježno-bijel te taj kontrast crne i bijele čini stvar još zanimljivijom.
A kakav je okus? Još vam ne bismo znali reći, ali valjda nije za bacit‘ kad ka "svi živi" klikaju! U teoriji zvuči neloše (i sasvim jednostavno): kore od kakaa premazane su nadjevom od krem sira i tučenog slatkog vrhnja. Uostalom, evo vam recept pa sami prosudite je li riječ o ispraznoj senzaciji ili desertu koji vrijedi ispeći više puta.
Torta od palačinki
Sastojci za palačinke:
180 g brašna
35 g kakaa
prstohvat soli
10 g šećera
3 jaja
260 ml mlijeka
160 g vode
60 g meda
25 ml ulja
Sastojci za kremu:
250 g krem sira
90 g šećera u prahu
150 g punomasnog kiselog vrhnja
250 g slatkog vrhnja (33% masnoće)
20 g meda
Dodatno: ulje za prženje i šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Pomiješajte brašno, kakao, šećer i soli pa sve dobro promiješajte. Dodajte jedno po jedno jaje pa postupno ulijte zagrijano mlijeko i vruću vodu. Procijedite kroz sito kako biste bili sigurni da neće biti grudica. Dodajte med, promiješajte i pustite tijesto da malo odstoji. Na kraju dodajte ulje, primiješajte i ispecite 14 palačinki.
Za kremu izmiksajte krem sir, šećer u prahu, pola količine šećera u prahu i kiselo vrhnje. Posebno izmiksajte slatko vrhnje i ostatak šećera pa sjedinite dvije smjese.
Svaku palačinku premažite kremom i presavijte kao omotnicu. Zatim po svakoj palačinki namažite još kreme. Jednu palačinku zarolajte u kolut pa nastavite s idućom i tako ih rolajte u nizu dok ne potrošite sve.
Ubacite u kalup za torte, prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak da se krema stisne, barem osam sati. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Pratite Stil na Instagramu i Facebooku