Tražite li ideju za neko jelo koje se jednostavno i brzo priprema, a jako je ukusno i sočno, prišapnut ćemo vam recept koji smo pronašli na simpatičnom Instagram profilu Tonka reci ručak iza kojeg stoji splićanka Tonka Petričević. Dodatni mu je plus što sadrži i malo "verdure", a, pored toga, prednost mu je i što se lako može prilagoditi vegetarijanskom načinu prehrane. Jesmo li spomenuli i da sadrži puno, puno zapečenog sira?
Riječ je o focacci od krumpira, koja se u Tonkinoj interpretaciji sastoji od krumpira, blitve, parmezana, šunke i jaja. Evo kako se priprema, a u priloženoj galeriji ćete pronaći i foto-upute.
Focaccia od krumpira
Sastojci:
- oko 300 g blitve
- oko 100 g šunke
- 50 g parmezana
- 500 g krumpira (3 veća krumpira)
- oko 150 g brašna
- 1 jaje
- oko 100 g mozzarelle
- oko 100 g goude, tilzita ili sličnog sira
- malo soli
- malo muškatnog oraščića
- malo ulja
Priprema:
U blago posoljenoj vodi skuhajte krumpir u kori. Trebat će Vam oko 40 minuta. Ogulite koru i zgnječite krumpir. Kada se malo prohladi dodajte brašno, naribani parmezan i jaje.
Blitvu operite, očistite i skuhajte (oko 10 minuta), pa je dobro ocijedite i po potrebi usitnite. Začinite s malo soli i muškatnog oraščića.
Pripremite dublju tavu s poklopcem, promjera oko 24 cm i premažite je s malo ulja.
Na dno utisnite malo više od polovice tijesta, raširite i malo sa strane. Složite jedan red sira, pa šunku i blitvu, pa pokrijte i drugim redom sira. Na kraju lagano utisnite ostatak tijesta i spojite s donjim dijelom.
Pecite u pokrivenoj tavi na laganoj do srednjoj vatri po 7 minuta s obje strane.
Možete peći i u pećnici, i naravno, kombinirati punjenja po želji.