Overlay
isprobajte!

Jeste li probali sirup od smokvina lista? Dobili smo recept, idealan je osvježavajući napitak i savršen dodatak koktelima, slasticama i siru

Piše Tea Sumić Miletić
30. rujna 2020. - 12:30

Stvarno volimo smokve. Okus, miris, svježe, suhe – sve. No što je s lišćem? Već znamo da je zanimljiv dodatak parfemima, no nismo imali pojma da se od njega može napraviti i sirup. Dok nam tajnu – i recept! – nije otkrio koktel-majstor Vedran Gulin.

No nemojte misliti da se sirup od smokve, koji miriše travnato i drvenasto, a opet toplo, pomalo nalik na kokos, koristi samo u koktelima. Možete ga preliti preko sladoleda, panna cotte ili palačinki. Možete ga pokapati preko mekog kozjeg sira, preliti preko zobenih pahuljica, dodati jogurtu i medu za preljev za voćne salate, ili palačinke, dodati maslinovu ulju i senfu za preljev za salate. 

Mogućnosti je bezbroj, a recept je vrlo jednostavan i stvarno ga se isplati isprobati. Požurite dok još ima lišća! 

Sirup od smokvina lišća

1 kg šećera

1 litra vode

10 svježih listova smokve bez peteljki  (oko 70 grama)

Šećer rastopite u vodi na štednjaku i ugasite vatru čim je rastopljen.

Ubacite oprane listove bez peteljki i pustite da se ohladi.

Servirajte razblaženo s vodom (omjer 1:9) i nekoliko kapi soka limuna ili limete.

Čuvajte sirup u hladnjaku do mjesec dana.

Ako dodate limunsku kiselinu u sirup, nije potrebno dodavati sok citrusa prigodom serviranja, a sirup će biti dugotrajniji.

17. prosinac 2024 00:48