Stvarno volimo smokve. Okus, miris, svježe, suhe – sve. No što je s lišćem? Već znamo da je zanimljiv dodatak parfemima, no nismo imali pojma da se od njega može napraviti i sirup. Dok nam tajnu – i recept! – nije otkrio koktel-majstor Vedran Gulin.
No nemojte misliti da se sirup od smokve, koji miriše travnato i drvenasto, a opet toplo, pomalo nalik na kokos, koristi samo u koktelima. Možete ga preliti preko sladoleda, panna cotte ili palačinki. Možete ga pokapati preko mekog kozjeg sira, preliti preko zobenih pahuljica, dodati jogurtu i medu za preljev za voćne salate, ili palačinke, dodati maslinovu ulju i senfu za preljev za salate.
Mogućnosti je bezbroj, a recept je vrlo jednostavan i stvarno ga se isplati isprobati. Požurite dok još ima lišća!
Sirup od smokvina lišća
1 kg šećera
1 litra vode
10 svježih listova smokve bez peteljki (oko 70 grama)
Šećer rastopite u vodi na štednjaku i ugasite vatru čim je rastopljen.
Ubacite oprane listove bez peteljki i pustite da se ohladi.
Servirajte razblaženo s vodom (omjer 1:9) i nekoliko kapi soka limuna ili limete.
Čuvajte sirup u hladnjaku do mjesec dana.
Ako dodate limunsku kiselinu u sirup, nije potrebno dodavati sok citrusa prigodom serviranja, a sirup će biti dugotrajniji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....