Unatoč uzrečici "sliče kao jaje jajetu", jaja se jedno od drugog mogu poprilično razlikovati. Jaja kokoši različitih sorti mogu se razlikovati po boji ljuske i veličini, a takve su razlike moguće čak i kod jaja kokoši iz istog legla. Nećemo se sad zamarati veterinarskim pikanterijama, prijeđimo na stvar. Jeste li ikad naišli na jaje zamućenog bjelanjka? Možda ste se zapitali je li tatvo jaje sigurno za konzumaciju.
Odgovor je potvrdan, pa usprkos tome što onima koji su navikli na isključivo sasvim prozirne bjelanjke takav prizor može izazvati sumnjičavost, nema nikakvih razloga za zabrinutost. Štoviše, ima razloga za slavlje jer blago zamućen žumanjak znak je jako svježeg jajeta i uopće ne utječe na njegov okus.
Ako, pak, naiđete na ružičast bjelanjak, umjesto u tavu jaje ubacite u smeće. Ružičasta boja bjelanjka mogući je znak infekcije bakterijom Pseudomonas. Nemojte ovu pojavu miješati s relativnom uobičajenom točkicom krvi u žumanjku, koja je sasvim normalna pojava.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....