Overlay
ja lampa

Kad se upali lampica: Splićanke Andrea Dujić i Josipa Rogošić autorice su lampe koja je osvojila društvene mreže, ispričale su nam sve o svom projektu

Piše Marija Mlačić
Foto Nikola Zelmanović
1. srpnja 2021. - 12:07

Dizajnerska scena u Hrvatskoj posljednjih godina postala je poprilično jaka, a neki komadi koji su nastali prije manje od deset godina već su stekli kultni status u dizajnerskim krugovima, ali i prepoznatljivost u široj javnosti. U takvom kontekstu započele su svoju karijeru arhitektice Andrea Dujić i Josipa Rogošić, koje se sada okreću produkt-dizajnu i u okviru svoga JA arhitektonskog studija rade lampe koje su dizajnirane s takvom jednostavnošću i istodobnom posebnošću da im je uspjeh zajamčen.

"Na trenutačnu situaciju gledamo kao na izrazito pozitivno okruženje za sve mlade kreativce koji se žele upustiti u samostalne vode. Jako je važno poticati druge i međusobno se podržavati jer se na taj način stvara kolektivan stav o hrvatskom dizajnu i kvaliteti", kaže nam Andrea Dujić. 

image
JA lampa

Josipa i Andrea primarno se bave arhitektonskim projektima različitih mjerila, ali oduvijek ih je privlačila ideja o kombiniranju različitih struka. Igrom slučaja ili kreativnom zaigranošću, dvije partnerice su tako došle na ideju o dizajniranju vlastite lampe i rodila se ideja za JA lampu.

"Prvi prototip nastao je spontano kao nusprodukt vaze i jednostavne okrugle lampe iz vlastita doma. Do ideje nas je dovela kombinacija preklapanja i međusobne ovisnosti okvira i rasvjetnog tijela", kaže nam Andrea.

image
JA lampa

Ali dobra ideja tek je početak izazovnog puta do konačnog proizvoda. "Baviti se produkt-dizajnom u Hrvatskoj iznimno je zahtjevno po pitanju pronalaska pravih obrtnika, u našem slučaju bravara i staklara", objašnjava Andrea i priznaje da su njih dvije prošle dug put dok nisu našle idealne proizvođače. "To je nešto što direktno utječe na finalni izgled i kvalitetu proizvoda, a oko toga dijela trošile smo najviše vremena jer smo testirale veliki broj prototipova. Svaki novi početak je iznimno i rizičan po pitanju uloženog novca, ali smatramo da je vrlo važno raditi stvari iz kreativnosti i vlastita osjećaja, a ne isključivo profita."

image
JA lampa

Josipa i Andrea odlučile su se za lokalnu proizvodnju kako bi imale potpunu kreativnu kontrolu nad svojim lampama. "Sama lampa izrađena je od opalnog bijelog stakla i metalne rozete, okviri su čelični, dok je kabel izrađen od tekstila. Kugla s grlom, kabelom i utičnicom proizvodi se u tvornici specijaliziranoj za proizvodnju custom rasvjetnih tijela, dok čelične okvire ručno izrađuje lokalni bravar te se potom plastificiraju."

Pitamo Josipu i Andreu za planove za budućnost i doznajemo da je JA lampa tek početak.



"Prva kolekcija je zamišljena kao osnova po pitanju modela i samog izgleda, dok ćemo se u budućnosti više baviti materijalima pojedinih elemenata koji omogućavaju da lampe budu različitih tipologija. Okviri različitih boja i obrada, kugle od plastike i prirodnih vlakana, tekstili različitih uzoraka, samo su neke od mnogih ideja za budućnost", kažu nam splitske arhitektice.

Pratite Stil i na Instagramu!

18. travanj 2024 15:45