U želji da se hranimo što zdravije, ljeti i što laganije, često kupovini namirnica pristupamo dosta ambiciozno. Pa nakon dva tjedna pokušaja da skrenemo pogled svaki put kad otvorimo hladnjak i ugledamo špinat, na kraju ga ipak bacimo. Kao i ostalo sasušeno zelenilo koje smo nakupovali, a nismo svakodnevno uživali u nutritivnom bogatstvu salati.
Što se pak sezonskog povrća tiče, ljetnih rajčica, patlidžana i tikvica, njima je sudbina, baš zato što nisu tako delikatni poput listašica, nešto bolja. Ali, iako čitavog ljeta uživamo u ovim plodovima, kako se sezona kupanja bliži kraju, primjećujemo i sve veću količinu što kupljenog, što domaćeg povrća u hladnjaku.
Izgleda da je vrijeme za jedan povrtni ragu.
Recepata je u bespućima Interneta mali milijun, pa ćemo se držati onog bazičnog. Naravno, od ostataka povrća, naročito ako su to pretežito rajčice, možete spraviti i vrhunsku šalšu, ali baš smo se zaželjeli pikantnog ragua u koji ćemo uključiti još ponešto. Usput i, kako prigodno, počistiti hladnjak.
Ljetni povrtni ragu
Sastojci (količinu odaberite sami):
- rajčice
- tikvice
- patlidžani
- luk
- češnjak
- maslinovo ulje
- pelati
- naribana mrkva
- sol, papar
- peršin (+začini po želji)
Priprema:
Na maslinovom ulju zažutite luk i češnjak, pa redom dodajite nasjeckano povrće. Ovisno o tome koji okus preferirate, birajte i količinu ili se pak vodite isključivo željom da počistite hladnjak prije nego se povrće pokvari. Pirjajte povrće na laganoj vatri, a patlidžan dodajte zadnji, prethodno ga posolite i ostavite da pusti gorčinu barem pola sata.
Neki patlidžan pripremaju odvojeno na manje ulja budući da ima sposobnosti upijati kao spužva. Ako ćete zajedno kuhati povrće, dovoljno je 20ak minuta na laganoj vatri. Poklopite mješavinu da se sve dobro ukuha, a na kraju dodajte svježi peršin.
Ragu možete poslužiti s tjesteninom, pita kruhom, prepečencom ili rižom.