To što je napokon pristojno zagrijalo ima jedan minus koji će razumjeti samo istinski bonkulovići: kad se temperature popnu iznad 20 stupnjeva, neka jela više jednostavno ne dolaze u obzir. Ne prijaju nam, teško nam ih je probaviti i jednostavno - ne idu. Na sreću, neki omiljeni specijaliteti imaju i svoje, hajdemo ih tako nazvati, "light verzije", prikladnije za toplije doba godine. Tako je i sa sarmom, u kojoj smo tako lijepo uživali dok je vani zavijala bura. Sarmina ljetna verzija je japrak, jelo omiljeno u Dalmaciji i Hercegovini, još jedno od onih koje nam je u naslijeđe ostavila turska vladavina. Japrak, odnosno yaprak, je naziv za list, a yaprak dolma, kako se još naziva ovo jelo u nekim drugim krajevima, daleko od naših, u prijevodu znači nadjeveni list. E sad, ako se već ne nadjeva kiseli kupus, što zapravo čini japrak? Odgovor će razveseliti ljubitelje jedne druge dalmatinske poslastice: raštika. Ili je vi zovete rašćika? Zovite je kako hoćete, samo nek je mlada i svježa. Lijepo je nadjenite prema receptu koji slijedi u nastavku i uživajte u ljetnoj, "light" verziji sarme.
Dalmatinski japrak
Sastojci:
1 kilogram raštike
750 grama miješanog mljevenog mesa
200 grama pancete
2-3 šake riže
1 veći luk
1 rajčica
voda ili temeljac od kostiju
sol, papar
Priprema:
Pomiješajte meso, nasjeckani luk, polovicu količine pancete (nasjeckanu), sol, papar i rižu. Raštiku očistite pa kratko prokuhajte, samo da svene. Listove potom nadjenite mesom, kao da radite sarme. Na dno lonca stavite žlicu masti, malo tanko narezane raštike i ostatak pancete krupno narezan pa na to uredno poslažite japrake. Zalijte ih vodom ili temeljcem od kostiju, dodajte rajčicu narezanu na kockice pa kuhajte oko sat i pol, po potrebi dolijevajući vode. Poslužite s pire krumpirom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....