Overlay
Promo

Jedna od najukusnijih slastičarnica u Dalmaciji smjestila se u idiličnom okruženju kamena i rijeke, otkrijte koje delicije nudi

Piše VO
23. rujna 2020. - 10:01

Znate ono kada dobro ručate i baš se najedete da ne možete više niti žlicu vode u sebe staviti? Svima nam se to jednom barem dogodilo. Ali, onda dođe vrijeme deserta i odjednom „kao“ pronađemo ekstra mjesta u želucu za smazati i kolač koji je pred nama? E, pa to, dragi čitatelji nije mit. Znanstvenici su pojasnili da nakon što dugo jedete nešto, manje vam se počinje sviđati, osobito ako vas nakon toga čeka nešto što vam se više sviđa. Tako se automatski osjećate sito kada saznate da nakon ručka slijedi desert.

Zato svi, skoro uvijek, imaju dodatnog mjesta za kolače. Ali, ni to nije dovoljno, jer, kako tvrdi Doris Pecić - u njima treba znati uživati. A, da Doris zna što govori svjedoči i činjenica da je ova hrabra poduzetnica i pastry chefica otvorila svoju slastičarnicu početkom lipnja u - Omišu. Pišemo hrabra jer nije bilo lako upustiti se u takav pothvat u jeku pandemije korona virusa. No, u inat koroni, Doris je ostvarila svoj san i učinila Trg svetog Mihovila u Omišu jednom od najslađih adresa tog grada, a i šire. Nosi ime I Gemelli, a oni koji znaju talijanski upitat će se zašto blizanci?

- Suprug i ja smo dosta vremena proveli u Italiji. Volim je, i ona je često izvor moje inspiracije, a kako sam mama desetogodišnjih blizanaca i njih sam na taj simboličan način uključila u ovu slatku priču - pojasnila je Doris koja je slastičarnicu otvorila odmah do restorana Cocopazzo kojeg je prije četiri godine otvorila s mužom, a upravo je njen istančan ukus za uređenje interijera zaslužan za iznimno ugodnu atmosferu u kojoj se uživa kako u restoranu, tako i u slastičarnici.

- Otovorenje sam planirala za travanj, no korona nam je poremetila planove. Razmišljala sam i da odgodim otvorenje za sljedeću godinu, ali vjera da će sve biti dobro bila je jača i dala mi je dodatan vjetar u leđa. Obitelj je uz mene bila od prvog dana i njihova podrška mi je bila neizmjerno važna. Čim smo otvorili počeli smo raditi punom parom – kazala je Doris dodajući kako je u slastičarni I Gemelli sve na male bokune, a ima i zašto biti.
Kvaliteta je nešto oko čega kod Doris nema kompromisa. Uvijek bira najkvalitetnije sastojke, bilo da je riječ o čokoladi, pastama od orašastih plodova ili sezonskim namirnicama, sve mora zadovoljiti njezinu rigoroznu provjeru. No, kvalitetni sastojci sa sobom vuku i nešto višu cijenu.
- To je i najveći problem jer su kolači ovog tipa u drugim zemljama puno skuplji nego kod nas. Cijenama smo se prilagodili našem tržištu i drago mi je što su naši kupci prepoznali kvalitetu i uloženi trud - kazala je Dori dodajući kako voće i orašaste plodove nabavlja u suradnji s domaćim proizvođačima, a čokolade i visokokvalitetne paste iz Francuske preko trgovine za profesionalno slastičarstvo Gourmandise iz Zagreba.
Premda je Hrvatska poznata po tradiciji 'slatkog', Doris se okrenula suvremenom slastičarstvu, prilično impresivnom za okusne pupoljke, a opet milosrdnom prema liniji.

- Obožavam moderni stil jer su kolači okusom i teksturom puno laganiji zbog smanjene količine šećera. Kod osmišljavanja novih kolača prvo se odlučim za osnovni okus, a onda prema njemu gradim kombinaciju koja ga nadopunjuje. Volim prirodne arome i ekstrakte limuna, naranče, metvice i njima slične jer sjedinjeni s ostalim sastojcima daju posebnu notu slasticama.
U ponudi slastičarnice I Gemelli neke su vrste kolača već ustaljene, dok će se druge mijenjati u skladu sa sezonom i dostupnošću svježih sastojaka. Doris nam, pak, otkriva kako bi da mora birati samo jedan kolač za sebe definitivno odabrala Mille Feuille, poznatu francusku slasticu od lisnatog tijesta i kreme od vanilije. .

IZGLED I OKUS

Najvažnija je kvaliteta namirnica, preciznost u izradi kolača i sam izgled kolača. Ponosna sam na svaki svoj desert i sigurna sam da od kvalitete neću odustati i da će moji gosti kao i do sada to znati prepoznati – zaključila je Doris.

17. travanj 2024 19:32