Overlay
4 zlatna savjeta

Možemo li na roštilju peći zamrznute odreske? Stručnjaci su provjerili i zaključili: Slobodno bacite meso ‘iz leda‘ na gradele, ali pripazite...

Piše Stil
Foto Shutterstock
31. svibnja 2021. - 15:08

Zamislite situaciju (bit će vam lako, vjerojatno ste je doživjeli): bacili ste meso na roštilj i shvatili da ga nema dovoljno, a nedjelja je, sve obližnje trgovine su zatvorene. Jedino meso koje imate je na gradelama, jer ono u zamrzivaču uopće nećete računati. Mislite: Nema teorije da se na vrijeme odledi. Biste li se u takvoj situaciji odvažili na gradele baciti zamrznuto meso? Je li vam to ikad uopće palo napamet?

Idući put kad vam se dogodi ovakav scenarij, imajte na umu da je moguće i ono za što ste vjerovali da nije - čak i zamrznuti odresci mogu se roštiljati. Pri tome ipak na vrata i ostati na ručku.

Kako je ustanovila ekipa kuhara koji surađuju s uglednim američkim gastromagazinom Cook's Illustrated, za ovakve pothvate 'iz leda na gradele' najbolji su debeli rib-eye i strip odresci jer su manje osjetljivi na prekuhavanje, a izvrsnog su okusa uz stvarno malo dotjerivanja - što je važno, jer smrznuto meso ne možete marinirati prije nego ga bacite na roštilj. Iskušali su postupak i s tankim odrescima, ali  su se prekuhali.

Važno je i meso pravilno zamrznuti. Najbolje je svaki odrezak pojedinačno umotati u prozirnu foliju ili ubaciti u vrećicu za zamrzavanje. Želite da odresci ravno leže na roštilju, pažljivo ih položite u zamrzivač kako se ne bi iskrivili. Pri tome vam može pomoći polaganje na pladanj koji ćete ubaciti  'u led' zajedno s mesom. Jednom kad su zamrznuti, premjestite odreske u vrećice.

Nije svejedno ni kako ih pečete. Grilajte odreske na vrućem dijelu roštilja dok ne porumene, otprilike 5 minuta po strani, a zatim ih premjestite na hladniju stranu, gdje će se unutrašnjost odreska sporije zagrijavati do optimalne temperature.

Savjet za kraj: pustite odreske da se odmore prije rezanja nekih pet minuta, jer tijekom tog vremena će temperatura mesa rasti unatoč tome što ste meso skinuli s roštilja.

19. travanj 2024 16:41