Overlay
jednostavno i lijepo

Napravite predivan adventski vijenac! Imamo korak-po-korak uputstva za izradu ljupkog ukrasa od prirodnih materijala, gotov je za 20-ak minuta

Piše Stil
Foto Shutterstock
28. studenog 2020. - 15:00

Početak Adventa donosi nam još jedan lijepi običaj, a to je paljenje adventskih svijeća. Postavite li ih na vijenac koji ste sami izradili, još ćete se više radovati svakoj nedjelji i paljenju nove svijeće. Da ne spominjemo da ćete se izrađujući ga kreativno izraziti, a po svoj prilici i uštedjeti...

Pripremili smo vam detaljne korak-po-korak upute za izradu adventskog vijenca od materijala koji možete prikupiti u prirodi, a osim zimzelenih grančica i šumskih plodova trebat će vam još samo jednostavan dvostruki obruč te tanka, ali čvrsta žica. I svijeće, naravno: crvene, bijele, ljubičaste ili ružičaste.

image
Shutterstock

Grančicama uklonite iglice oko mjesta na kojem su odrezane, kako biste njima lakše baratali, a potom ih počnite slagati po metalnom okviru, usput ih vezujući žicom. U nedostatku žice poslužit će i debeli najlonski konac ili tamnozelena vuna, no sa žicom je jednostavnije raditi.

image
Shutterstock

Kako napredujete s pričvrščivanjem grančica ukrug, možete početi dodavati i druge elemente: šiške, plodove, suho cvijeće, lišće, mahovinu... Zvončiće, mašnice i slične ukrase - ako ih planirate koristiti - čuvajte za kraj, kad vijenac bude gotov.

image
Shutterstock

Potrudite se sve dobro osigurati žicom, kako se vjenčić ne bi raspadao kad ga budete selili - cilj vam je da potraje cijelo vrijeme Adventa! Stoga kad sa slaganjem grančica i ukrasa stignete do pola, sve još jednom omotajte žicom. Pažljivo, da se ne vidi.

image
Shutterstock

Nastavite slagati preostale grančice i ukrase te ih pažljivo vezivati žicom dok ne potrošite sav materijal. Vjenčić na kraju spustite u vodoravan položaj i provjerite da mu neka sršeća grančica ne remeti ravnitežu. Ovo je osobito važno jer ipak će na njemu stajati upaljene svijeće.

image
Shutterstock

Pričvrstite još poneki ukras, a mi vam savjetujete da i oni budu od prirodnih materijala: jute, slame, gline i drva. Na kraju dodajte svijeće, a kako biste bili sigurni da će se čvrsto držati, pričvrstite ih na šiljke provučene kroz vjenčić ili ih barem pažljivo zalijepite otopljenim voskom.

image
Shutterstock
 

Simbolika

Adventski vijenac simbol je iščekivanja Božića, a njegovi različiti elementi imaju važno simboličko značenje.

Sam vijenac simbolizira Kristovu pobjedu i zadobiveno spasenje, a njegov kružni oblik simbol je jedinstva i vječnosti. Kružni oblik može se promatrati i kao prsten, koji je simbol vjernosti.

 Zimzelene grančice kojima se adventski vijenac tradicionalno ukrašava simbol su nade i vječnog života, a paljenje jedne po jedne svijeće na svaku nedjelju Adventa označava postupnu pobjedu svjetlosti nad tamom.

18. travanj 2024 21:04