Ako ste raspoloženi za neki fini, dobro rashlađeni desert i ne pada vam napamet paliti pećnicu, imamo super rješenje s izvrsnog Instagrama @hungry_mile. Isti će se prijedlog svidjeti svima kojima se po kuhinji povlače odavno otvoreni keksi i prezrelo voće, jer recept koji vam predlažemo za nedjeljni desert kao stvoren je za iskoristiti namirnice "na iznaku snage"
"Ljudi često bacaju voće i povrće već na prve znakove promjena, ni ne razmišljajući o drugim mogućnostima iskorištavanja. Pravilnom upotrebom i maksimalnim iskorištavanjem svih namirnica svatko od nas može doprinijeti smanjenju količine otpada. Uz malo kreativnosti i promišljanja, mnogim namirnicama možemo produžiti rok upotrebe. Svo voće koje je na izmaku, a ne mogu ga odmah pojesti, spremam u zamrzivač. Kasnije ga koristim za smoothije, shakeove ili u toplijim danima za ovakve deserte" navodi Mile Butorac, alias Hungry Mile.
Sladoledna torta od smrznutih banana
Sastojci:
12 većih keksa (tipa Digestive ili Gran cereale) - možete koristiti bilo koje slične kekse koji vam se povlače
3 - 4 žlice otopljenog kokosovog ulja ili maslaca
1 velika žlica meda ili agavinog sirupa
4 smrznute banane, izrezane na kolutiće
200 g krem sirnog namaza (možete koristiti i slatko vrhnje)
šaka smrznutog bobičastog voća ili jagoda
šećer u prahu i vanilija pasta po ukusu
*količine prilagodite stanju u frižideru i količini smrznutih banana
Priprema:
1. Kekse valjkom ili batićem usitnite među čistom krpom ili u food procesoru. Dodajte im otopljeno kokosovo ulje i med, pa sve dobro povežite. Dno kalupa obložite masnim papirom, utisnite kekse u formu “zdjele” tako da vam podloga ima dno i niske stranice.
2. Smrznuto voće ostavite oko 15 minuta na sobnoj temperaturi.
3. U food procesor ili blender dodajte 2 smrznute banane izrezane na kolutiće, 100 g krem sira ili slatkog vrhnja i žlicu do dvije šećera u prahu i malo vanilije. Sve blendajte dok ne dobijte gustu, jednoličnu kremu. Kremu rasporedite po podlozi.
4. U uređaj dodajte preostale dvije banane, šumsko voće, krem sir ili vrhnje, te šećera i vanilije po ukusu. Blendajte dok se svi sastojci lijepo povežu, pa dobivenu kremu rasporedite po bijeloj.
5. Vratite u zamrzivač na minimalno 3 - 4 sata ili preko noći, prije rezanja ostavite barem 15 minuta na sobnoj temperaturi.
Pratite Stil i na Facebooku te Instagramu!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....