Nedjeljna pečenka trebala bi biti povod za zajedničko okupljanje oko obiteljskog stola i uživanje u ukusnoj hrani i druženju s bližnjima, stoga bi trebala biti uistinu posebna, zar ne? Jedno od takvih jela je punjena teleća pečenka, sočna, vruća i mekana. Više je načina za pripremu ovog jela, a mi smo između raznovrsnih recepata izabrali francusku inačicu.
Uključuje, kao što je običaj u francuskoj gastronomiji pri pečenju rolane teletine, premazivanje mesa mješavinom senfa i džema od marelica, kako bi pečenje dobilo lijepu sjajnu koricu i notu slatkoće. Ako vam se ta ideja ne sviđa, taj korak preskočite, no uzmite u obzir da se ponekad isplati odvažiti i kušati nešto onako na prvi pogled strano i neobično...
Punjena teleća pečenka s gljivama, špinatom i maslinama
Sastojci:
3 kilograma teletine (prsa ili but)
oko 500 grama sitnih šampinjona
oko 450 grama smrznutog špinata
staklenka velikih zelenih maslina bez koštice
1 naranča
1 limun
grančica ružmarina
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice meda
6 žlica džema od marelica
sol, svježe mljeveni papar
Priprema:
Stavite gljive, odmrznuti špinat, lišće ružmarina, masline, koricu naranče i koricu limuna u blender pa sameljite u pastu.
Obje strane mesa začinite solju i paprom, potom s jedne strane ravnomjerno rasporedite punjenje. Meso potom zarolajte i pričvrstite, pazeći da ne stegnete previše jako kako nadjev ne bi iscurio.
Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi. Dodajte meso i pecite ga sa svih strana dok ne dobije lijepu boju. Zatim ga prebacite u posudu za pečenje.
Pomiješajte senf, med i džem od marelice pa tom smjesom obilno premažite meso. Sačuvajte dio.
Pecite meso u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva oko 1 sat , poklopljeno. Potom izvadite iz pećnice, otkrijte, premažite ostatkom smjese od senfa i meda pa pecite još 15-ak minuta na 200 stupnjeva.
Pečeno ostavite da odstoji desetak minjuta prije rezanja. Pečenje treba biti sočno i u sredini blago ružičasto.