Imam prijateljicu koja je dok smo bile mlađe znala naglas maštati o Nutelli. Sanjala je o, ni manje ni više, kadi punoj Nutelle. Ta mi se tuđa izmaštana slika zauvijek urezala u pamćenje i premda mi ne bi palo napamet u kadu punu Nutelle umočiti išta više osim prsta (dobro, okej, priznajem mogućnost umakanja cijele ruke, do lakta), uvijek mi izmami osmijeh na lice.
S godinama sam naučila kako nije pametno pretjerivati s Nutellom i sličnim poslasticama i otkrila svijet nutritivno prihvatljivijih slatkiša, no pomisao na kremasti čokoladni namaz nekako mi još grije srce. Za sve vas koji razmišljate poput mene, što god da mislili o kadi punoj Nutelle, potražila sam zdraviju varijantu čokoladnog namaza.
Već smo više puta pisali o domaćoj Nutelli od pečenih lješnjaka, ali, avaj, moj blender to ne može podnijeti. Dok ne nabavim bolju mašinu ili barem steknem malo više strpljenja za dugotrajno blendanje u malim "turama", moj izbor pada na ove recepte i to ne samo zbog praktičnosti, nego i zbog namirnice koja je u glavnoj ulozi.
Rogač mi je, moram priznati, posljednjih godina česta stavka na popisu za kupovinu jer ga obilato koristim u kolačima. Baš mi je dobar! Bonus mu je što je naš, domaći, dalmatinski, jer čvrsto vjerujem da je najmudrije jesti hranu iz vlastitog kraja, a u prilog mu ide i sastav: sadrži obilje vitamina B skupine, minerala poput kalcija, kalija, bakra i mangana, a u manjim količinama i željeza i magnezija te je, pored svega toga, iznimno bogat dijetalnim vlaknima. Nije na odmet reći ni da mu je kalorijska vrijednost za 2/3 manja nego u čokolade.
Idemo sad na recepte, njih čak tri, i to sasvim različita. Prvi je onako više u stilu Nutelle i kremast, drugi je nevjerojatno jednostavan, a treći je inovativan i zdrav te pogodan za sve koji izbjegavaju bilo kakvu vrstu mlijeka, čak i zamjensko.
Napominjem kako se u trgovinama zdrave hrane može naći vrlo fino samljeveni rogač iz organskog uzgoja, koji je za ovakvu namjenu pogodniji od standardnog kakav se nudi u samoposlugama. Ne možete li ga pronaći, pokušajte najprije dodatno usitniti rogač u prahu te ga potom fino prosijati. Trud se isplati, jer će vaša "rogačela" imati puno ljepšu teksturu.
Kremasti namaz od rogača
Sastojci:
150 mililitara slatkog vrhnja ili zobenog vrhnja
1-2 žlice meda, najbolje od bagrema
3 žlice brašna od rogača
mljeveni začini poput cimeta, klinčića, kardamoma ili mješavina za medenjake
Priprema:
Zagrijte vrhnje pa mu dodajte rogač i lagano kuhajte uz miješanje. U ohlađeno dodajte ostale sastojke i prebacite u staklenku. Koristite kao namaz za palačinke, mažite ga na kruh ili po kolačima. Od rogača, naravno.
Brzi namaz od rogača
Sastojci:
50 grama hladno prešanog kokosovog ulja
2 žličice rogača u prahu
malo cejlonskog cimeta
2 žličice agavinog sirupa ili meda
Priprema:
Pomiješajte sve a po potrebi dodjte još malo meda.
Veganski namaz od rogača
Sastojci:
100 g sirovih, oguljenih sjemenki suncokreta
2 žlice suncokretovog ulja
1 žličica kokosovog ulja
1 žličica rogača u prahu
40 g meda
Priprema:
U blender staviti sjemenke, kad se pretvore u homogenu smjesu dodati im ostale sastojke i dobro pomiješati. Prebaciti namaz u teglicu i držati u hladnjaku. Nisu li vam po volji sjemenke suncokreta, a to je šteta jer su vrlo zdrave i lako se melju, koristite orašaste plodove po svom izboru.