Overlay
bakina spiza

Ovo je ukusno jelo u Dalmaciji nekoć bilo sastavni dio svečanih jelovnika, danas pada u zaborav: ispravite to i pripremite ga već danas!

Piše Stil
Foto Shutterstock
2. svibnja 2021. - 13:42

U prošlom smo vas broju Stila podsjetili na neke nekoć jako popularne dalmatinske recepte koji su s vremenom - i našim žaljenjem - došli na rub zaborava. Jedan od njih je i ovaj, kojeg se, kako to već sa starinskim receptima ide, u različitim krajevima različito naziva. Negdje ga zovu dalmatinski škartoceti, negdje španske pričice, a pronašli smo i još nekoliko naziva s dozom lokalpatriotizma. Nama zapravo uopće nije važno kako ćete zvati ove ukusne mesne zamotuljčiće i koliko ćete mijenjati recept koji vam donosimo u nastavku. Bitno je držati se osnovne ideje, a ta je, kako smo zaključili istražujući, a vi se s nama slobodno nemojte složiti, posuđena od Talijana, koji ovakvo jelo nazivaju Braciole.

Španske ptičice

Sastojci:

1,5 kilograma goveđih odrezaka

100 grama dimljene pancete

1 luk

pola glavice češnjaka

vezica peršina

2 luka

4 žlice brašna

3 žlice ulja

100 mililitara vina

100 mililitara pirea od rajčice

Priprema:

Odreske stanjite pa ih premažite peštom od luka, češnjaka, pancete i peršina.

Neki ovom nadjevu vole dodati i ploške pancete ili pršuta, tvrdo kuhana jaja – jedno jaje po odresku – a ponegdje se dodaju i kiseli krastavci ili komadi mrkve. Što god da koristili, meso zarolajte i pričvrstite čačkalicama, uvaljajte ga u brašno pa ga prepržite sa svih strana na ulju u posudi debljeg dna.

Zatim zalijte vinom, dobro promiješajte da se odlijepe svi komadići s dna posude, posolite, dodajte rajčicu i poklopite. Neka se kuha na laganoj vatri dok meso ne omekša.

Želite li gušći umak, dodajte malo prezle.

15. travanj 2024 07:17