TObožavam tradicionalne božićne kolače, čuvam i koristim recepte iz obiteljske kuharice, no svakog se Adventa odvažim na eksperiment pa na popis slastica uvrstim slatku "novitadu". Prije nekoliko godina to su bile mince-pies, o kojima sam vam pisala prošle godine u ovo vrijeme. Osvojile su me izgledom, a potom i okusom, a nije na odmet bilo ni to što sam ih vidjela u nizu filmova, uključujući jedan iz serije o Harryju Potteru, pa jednostavno nisam mogla izdržati a da ih ne probam.
No ove sam godine odlučila tom tradicionalnom britanskom kolačiću dati dašak dalmatinskog okusa, pa sam umjesto brusnica i marelica koristila - suhe smokve. U nadjev sam ubacila i žlicu-dvije rogača, pola bićerina prošeka te začine koji se koriste za pripremu hvarskih paprenjaka. Male izmjene, ali slatke i vrijedne isprobavanja. Odvažite se i guštajte!
Mince pies kolačići
Sastojci za tijesto:
300 grama brašna
125 grama mljevenih badema
225 grama maslaca
1 jaje
vanilin šećer
prstohvat soli
Sastojci za nadjev:
200 grama grožđica
200 grama suhih smokava
200 grama smeđeg šećera
150 grama badema
150 grama maslaca
2 jabuke
1 žličica cimeta
1/4 žličice klinčića
1/8 žličice papra
1/8 žličice muškata
pola bićerina prošeka
naribana korica i sok jedne naranče
po potrebi malo soka od jabuke
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke za tijesto, razvaljajte ga i izrežite krugove. Umetnite ih u kalupe za muffine, lakše ćete ih izvaditi ako prethodno umetnete papirnate košarice.
Za nadjev prethodno namočite grožđice i nasjeckane suhe smokve u mješavini soka od naranče i prošeka. Nasjeckajte jabuku. Naribajte narančicu koru. Ubacite sve sastojke u posudu debljeg dna i kuhajte dok se šećer ne otopi. Po potrebi dodajte malo soka od jabuke.
Pustite nadjev da se malo ohladi pa ga rasporedite u tijesto umetnuto u kalupiće. Nemojte prekrcati jer će prilikom pečenja iscuriti sok koji će sve zalijepiti za kalup i otežati vađenje kolačića (na greškama se uči!).
Preko toga možete staviti još jedan sloj tijesta ili zvjezdice napravljene od istog tijesta. Pecite u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva dok pitice ne dobiju lijepu boju.
Ako vam preostane nadjeva, čuvajte ga u hladnjaku dobro zatvorenog do 10 dana. Ubacite ga u pahuljice za doručak ili poslužite uz suhe kolače kao ekstra dodatak.