Počelo je ljeto i vrijeme je za lagane kolače. Razlozi su raznoliki: nekima se teški kolači više ne jedu, drugi pokušavaju skinuti koji kilogram, a ima i onih koji jednostavno baš vole lagane, dobro rashlađene deserte. Mi spadamo u sve tri kategorije i zato nam se jako svidio recept s popularnog bloga Torta, pinjur, pjat.
Riječ je o voćnoj torti koja onako na prvu podsjeća na cheesecake, no za razliku od cheesecakea ne sadrži ni sir, ni vrhnje, ni jaja, ni maslac, ni brašno. Pa čak ni kekse u podlozi.
Julija Beroš, autorica bloga i poznata splitska pastry chefica, pronašla je alternative za sve navedeno i ispekla - bolje reći zakuhala - kolač idealan za sve koji izbjegavaju gore navedene namirnice. Pa čega onda u ovoj torti ima, kad nema ničeg od spomenutog, možda se pitate. Puno, puno voća i drugih zdravih sastojaka. Čitajte dalje...
Ljetna torta
Sastojci za podlogu:
100 g pistacija (ili badema)
75 g datulja bez koštica
70 g ribanog kokosa
160 g kokosovog mlijeka
Sastojci za kremu:
650 g marlica
400 g+ 150 g kokosovog mlijeka
70-100 g meda
prstohvat cimeta
20 g agartina (biljno sredstvo za želiranje)
Pistacije (sirove) ili bademe- potopite u vreloj vodi, ogulite im kožicu i ubacite u sjeckalicu. Datulje isto potopite u vruću vodu, ocijedite i ubacite u sjeckalicu. Dodajte kokos i kokosovo mlijeko.
Sve skupa izblendajte koliko vaša sjeckalica može.. moja i nije baš jaka za ovakve stvari...
Utisnite dobivenu smjesu u kalup promjera 20 centimetara kojem ste stranice obložili acetat folijom (ili pek papirom). Stavite u hladnjak.
Skuhajte kremu: marelice prelijte vrelom vodom, ostavite da malo odstoje pa im ogulite kožicu i izvadite košticu. Stavite ih u zdjelu. Od 650 g marelica- dobila sam 500 g čistog mesa.
Stavite meso marelica u zdjelu, dodajte kokosovo mlijeko iz limenke i kratko prokuhajte- toliko da marelice omekšaju. Usitnite sve štapnim mikserom, dodajte med (količina ovisi o vašim željama i slatkoći marelica). Izvažite dobivenu smjesu. Ja sam dobila 850 g i zato mi je trebalo još 150 g kokosovog mlijeka- kako bih imala cijelu litru tekućine.
U tih 150 g kokosovog mlijeka sam dodala agartin, dobro pomiješala i sve izlila u smjesu marelica i kokosovog mlijeka i kuhala 2 minute (prema uputi s vrećice agartina). Smjesu sam ostavila da se do pola ohladi pa je izlila preko pripremljene podloge. Ostavite sve u hladnjak na par sati da se krema stegne.
Za dekoraciju- 2 marelice narežite na fete, u tavi zagrijte žličicu meda, ubacite marelice i kratko provrtite da se cijele oblože medom. Skinite s vatre, pustite da s ohlade i dekorirajte tortu.
- Za ovaj recept sam koristila kokosovo mlijeko iz Lidla, primjetila sam da je gušće od onog iz npr DM-a ili sl, ako koristite to iz DM-a za podlogu stavite 110 g kokos mlijeka i 50 g kokos ulja - da bude čvršća - napomenula je chefica.
Pratite Stil i na Instagramu!