Kako se zahuktavaju pripreme za mnogima omiljeni blagdan, u zraku kao da se osjeća miris vanilin šećera, korice naranče i cimeta... Slastičarski maraton približava se finišu i što se napravi u ova dva dana, napravi. Jer treba malo i predahnuti, zar ne? Ako ste u potrazi za još jednim receptom za bogat, kremast kolač koji će konkurirati svoj sili keksića i tradicionalnih slastica poput orahnjače, predlažemo vam jedan jako dobar, za čokoladni rolat. Dobili smo ga od blogera Mile Butorca, kojeg pratimo na računu @hungry_mile .
Čokoladna rolada
Biskvit:
4 jaja
prstohvat soli
100 g šećera
60 g oštrog brašna
1 žličica kakaa
1 žličica kave
60 g prženih mljevenih lješnjaka
50 g otopljenog maslaca
Krema:
400 g mascarpone sira ili nekog kremastog
200 ml slatkog vrhnja
2-3 žlice šećera u prahu
1 espresso (oko 55 ml kave)
1 žličica ekstrakta vanilije ili vanilin šećera
Priprema biskvita:
Dno pleha dimenzija 35 x 30 cm obložite papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 200°C.
Bjelanjke s malo soli izmiksajte u snijeg uz postupno dodavanje 50 grama šećera. Žumanjke i ostatak šećera pjenjačom miješajte par minuta, dok ne posvijetle. Žumanjcima dodajte dio snijega od bjelanjaka, ručno promiješajte pa postupno dodajte preostali snijeg.
Pomiješajte brašno s mljevenim lješnjacima, kakaom i kavom pa naizmjence u smjesu od jaja dodajte dio smjese od brašna i dio otopljenog maslaca. Miješajte ručno lopaticom, pa dodajte preostalo brašno i preostali maslac. Sve još nježno promiješajte, smjesu izlijte u pripremljeni kalup i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 10-ak minuta na 200°C.
Pečeni biskvit odmah maknite s lima i preokrenite na drugi papir za pečenje ispod kojeg ste stavili vlažnu kuhinjsku krpu. Pažljivo zarolajte u roladu i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu napravite kremu: sve sastojke dodajte u zdjelu i miksajte dok ne dobijete lijepu, prozračnu kremu. Spremite u hladnjak dok se biskvit ne ohladi.
Ohlađeni biskvit pažljivo odmotajte iz krpe pa uklonite papir za pečenje. Po biskvitu razmažite kremu i uz pomoć krpe ponovno zamotajte u roladu. Roladu prebacite na pladanj i stavite u hladnjak da se stisne. Ohlađenu roladu ukrasite po želji.
Pratite Stil i na Instagramu!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....