Što vi radite sa svježim malinama sad kad su u sezoni i tak su slatke i sočne - pozobate li ih onako same ili radite kolače? Koji god bio vaš odgovor, nudimo vam ideju vrijednu razmatranja - napravite kultni francuski kolač Paris-Brest i ukrasite ga slatkim malinicama! Pazite li na prehranu, pšenično brašno zamijenite pirovim, maslac kokosovim uljem, a slatko vrhnje biljnom inačicom.
Paris-Brest s malinama
Sastojci:
250 mililitara vode
200 grama brašna
100 grama maslaca
1 prstohvat soli
4 jaja
500 mililitara slatkog vrhnja
1 vanilin šećer
500 grama malina
100 grama ljuštenih badema
1 žumanjak
50 grama šećera u prahu
Postupak:
U posudu debljeg dna stavite maslac, sol i vodu pa ih prokuhajte. Maknite posudu s vatre i dodajte brašno pa snažno promiješajte drvenom žlicom. Nastavite kuhati uz miješanje 2-3 minute.
Ostavite da se hladi 5 minuta pa tijestu pomalo dodajte lagano istučena jaja. Miješajte dok ne dobijete gusto, sjajno tijesto.
Prebacite ga u slastičarsku vrećicu pa na masnom papiru u posudi za pečenje iscrtajte kolutove. Premažite ih razmućenim žumanjkom i pospite listićima badema. Pecite na 180 stupnjeva dok se tijesto ne napuhne i dobije lijepu boju.
Pola količine malina izblendajte pa ispasirajte kako biste odstranili preostale sjemenke. Istucite slatko vrhnje dok se ne počne szušnjavati pa mu dodajte pire od malina i tucite dok ne dobijete šlag. Stavite ga u slastičarsku vrećicu i stavite u hladnjak da se malo stisne.
Potpuno ohlađene kolutove tijesta prerežite i nadjenite tučenim slatkim vrhnjem i preostalim malinama pa pospite šećerom u prahu.