Ljeto nam je ove godine, barem sudeći po temperaturama zraka i mora, poprilično uranilo. Eto nam dobrog razloga za što ćešće pripremati jelo koje nam je jedan od (gastronomskih) simbola ljeta u Dalmaciji. a što drugo nego manistru na pome!
Opjevana manistra na pome ekonomična je, jednostavna je za pripremu i baš nam dobro prija kad temperature premaše 25 (za vašu informaciju, u Splitu se trenutno mjeri 27). Recepti se prenose generacijama i svatko je uvjeren da šalšu radi baš kako treba. O ukusima se ne raspravlja, ali ako želite biti vjerni originalu, a taj je, kao što je poznato, porijeklom iz Napulja, sve što vam treba su pome šljivarice, malo češnjaka, maslinovo ulje, sol, papar i bosiljak. Kako su pome šljivarice u stađunu tek za koji mjesec, posegnite za konzerviranima, a u nastavku slijedi recept. Originalni, bar tako tvrde ovdje.
Manistra na pome
Sastojci:
800 grama svježih poma ili 500 ml passate
jedan češanj češnjaka
malo maslinovog ulja
malo bosiljka
sol
tjestenina po izboru
Priprema:
Ako koristite svježe pome, operite ih, zasijecite u križ i ubacite na 1 minutu u kipuću vodu pa potom u hladnu, kako biste ih lakše ogulili. Prerežite ih i izvadite im koštice pa ih narežite na kockice. Zatim na maslinovom ulju kratko popržite češnjak, dodajte pome, sol, papar i smanjite vatru. Neka se lagano kuha 15 minuta. Na kraju dodajte još malo maslinovog ulja i bosiljak te prelijte po skuhanoj tjestenini. Naribajte parmezana i poslužite.
Pratite Stil i na Instagramu i Facebooku!