Kad zapuše bura, nama se odmah popravi apetit. Ako nas razumijete, vjerojatno i sami upravo razmišljate što biste "kripno" mogli pojesti, da vas dobro zasiti i zagrije. Naš prijedlog je jota, starinsko jelo omiljeno od Dalmacije do Istre, a nakon što smo ga malo istražili doznali smo da se njegove inačice spremaju diljem cijele srednje i istočne Europe. Varijacije na temu uključuju krumpir i ječam kao dodatke kiselom kupusu, grahu i suhom mesu. Mi ga najradije pripremamo samo od prva tri sastojka, ali otvoreni smo za eksperimentiranje. A vi?
Jota
Sastojci:
200 grama graha
200 grama suhog mesa
500 grama ribanog kiselog kupusa
50 grama pancete
50 grama pršuta
1 glavica luka
2-3 režnja češnjaka
vezica peršina
lovorov list
crvena paprika
sol, papar u zrnu
Postupak:
Grah namočite preko noći. Sutradan ga stavite kuhati. U drugu posudu stavite kuhati suho meso.
U trećoj posudi prodinstajte nasjeckani luk pa mu dodajte kupus koji po želji možete malo isplahnuti vodom kako jota ne bi bila previše kisela. Dodajte sol, papar, papriku i lovor pa dodajte vode i kuhajte polupoklopljeno.
Kad je grah napola kuhan, procijedite ga.
Nasjeckajte pancetu, pršut, češnjak i peršin. Zajedno s grahom dodajte kupusu. Dodajte i skuhano, procijeđeno i narezano suho meso. Dolijte vode i kuhajte sve zajedno oko sat vremena. Po želji dodajte narezani krumpir ili ječam, a ako želite, dodajte i zapršku ili koncentrat rajčice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....