Pred nama je vikend s ne baš idealnom vremenskom prognozom za šetnje, odlazak na plažu i slične radosti u kojima inače uživamo polovicom rujna, stoga nam je najbolje uljepšati ga jednom lijepom, sočnom tortom ukrašenom svježim smokvama. U smokvama bismo trebali guštati dok god im je sezona (a kasnije u suhima, dakako, ali njih ćemo koristiti zas neke druge recepte), jer su prava superhrana - pune su "vitamantina ljepote", A i E, kao i vitamina C te kompleksa vitamina B, željeza, oksidansa, minerala poput kalcija, kalija i magnezija, a zbog obilja vlakana potiču probavu i čišćenje organizma. A sad zamislite sve to, plus zdrava torta bez glutena, jaja i mlijeka! Upravo vam takav recept nudimo - zabavite se i uživajte u rezultatu.
Torta od mrkve sa smokvama
Sastojci:
112 grama maslaca (ili veganske zamjene)
150 grama šećera u prahu
110 grama smeđeg šećera
183 grama nezaslađenog pirea od jabuke
1 ½ žlica ekstrakta vanilije
296 grama bezglutenskog brašna
104 grama zobenog brašna
2 žličice praška za pecivo
1 čajna žličica sode bikarbone
2 žličice cimeta
1 žličica mljevenog đumbira
½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
½ čajne žličice soli
Prstohvat mljevenog klinčića
250 ml zamjenskog mlijeka
1 žličica jabučnog octa
192 grama mrkve
250 ml zlatnih ili običnih grožđica
88 grama nasjeckanih oraha
Za glazuru:
168 grama (veganskog) maslaca
340 grama (veganskog) krem sira
1 ½ čajna žličica ekstrakta vanilije
480-600 grama šećera u prahu
1 ¼ žličice cimeta
¼ žličice soli
Za ukras:
svježe smokve
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175˚C. Namastite dva kalupa za torte, pospite ih brašnom.
Umutite maslac, dodajte mu šećer, smeđi šećer i ekstrakt vanilije i miksajte srednjom brzinom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte pire od jabuka i nastavite miksati.
Pomiješajte (bezglutensko) brašno, zobeno brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, cimet, đumbir, muškatni oraščić, sol i klinčiće.
Dodajte polovicu mješavine brašna i začina u zdjelu s maslacem i šećerom i dobro promiješajte. Zatim dodajte polovicu količine mlijeka i jabučni ocat, pa ostatak brašna i ostatak mlijeka. U glatku smjesu ubacite sitno nasjeckanu mrkvu, grožđice i orahe. Tijesto podjednako podijelite u kalupe i zagladite ga lopaticom.
Pecite 40 minuta, provjerite je li ispečeno uz pomoć čačkalice. Ostavite da se potpuno ohladi, a u međuvremenu pripremite glazuru.
Umutite (veganski) maslac sobne temperature i krem sir sobne temperature. Kad smjesa postane svijetla i pjenasta, postupno dodajte šećer u prahu, zatim dodajte vaniliju, cimet i sol. Premažite jednu polovicu torte, poklopite je drugom pa premažite i nju. Ukrasite svježim smokvama i malo rashladite prije posluživanja.
Pratite Stil i na Instagramu te Facebooku!