Adventski slatki maraton se primiče finišu. Što u nekim jako "slatkoljubivim" kućama znači da su se neke vrste kolačića već pogrickale. Ne osuđujemo vas, samo se pomalo zgražamo stanjem zatečenim u vlastitim domovima. Barem kod nas, to znači da ćemo morati napraviti još bar jednu turu kolačića pa dok razmatramo sve slatke mogućnosti mislimo i na one među vama koji su, dan prije Badnjaka, u istom problemu. Ali i na one koji se u slastičarsku božićnu avanturu još nisu ni upustili. Stoga donosimo čak tri recepta, s tim da su dva od njih puna mogućnosti za preukusne varijacije.
Prvi recept, za tradicionalne prhke punjene božićne keksiće nudimo vam uz tri dodatna recepta za kremu kojom se polovice keksića spajaju.
Treći, pak, recept, za božićne košarice možete mijenjati kako god želite - mi vam navodimo uputstva za nadjev od suhog voća, o kojem smo vam već pisali kako smo ga s britanskog "preveli" na dalmatinski, no umjesto suhim voćem te slatke mini pite možete puniti bilo kojom slastičarskom kremom, čokoladnim ganachem, karamelom ili nekim namazom po želji. Samo ih na kraju prelijte bijelom čokoladom i ukrasite trešnjicama kako bi bil prekrasne pout ovih na naslovnoj fotografiji.
A drugi je recept? E, taj je toliko dobar da vam zabranjujemo da išta mijenjate!
Prhki keksići
Sastojci:
250 grama maslaca
80 grama šećera u prahu
1 žličica ekstrakta od vanilije
225 grama brašna
75 grama gustina
Krema od limuna:
80 grama maslaca
110 grama šećera u prahu
1 žličica fino naribane korice domaćeg limuna
1 žličica limunova soka
Krema od čokolade:
15 dag čokolade za kuhanje
1-1,2 dl slatkog vrhnja
1 žlica ruma
Krema od vanilije:
250 ml mlijeka
1 puding od vanilije
3 žlice šećera
120 g maslaca sobne temperature
Priprema:
Pjenasto istucite maslac, šećer u prahu i vaniliju kako biste dobili laganu pjenastu smjesu. U dva navrata dodajte pomiješano prosijano brašno i gustin. Najprije jednu polovicu lagano umijesite rukom, potom i drugu.
Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu i oblikujte male ružice na plehu koji ste prethodno obložili pek papirom.
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Kekse pecite 15 minuta dok ne izblijede i osuše se. Izvadite ih iz pećnice, ostavite na plehu pet minuta, a potom i ohladite na rešetki.
Kad se keksi ohlade, spojite ih kremom ili marmeladom, pekmezom, čokoladnim namazom...
Za limun kremu istucite maslac i šećer u prahu dok ne dobijete pjenastu smjesu, pa joj dodajte limunovu koricu i sok. Njome spajajte dva po dva keksića.
Za čokoladnu kremu čokoladu otopite na pari. Otopljenu čokoladu maknite s vatre i umiješajte sa slatkim vrhnjem, šećerom u prahu i rumom. Ne čekajte da se krema potpuno stisne, nego njome odmah spajajte po dva keksića. Kako bi izgledali što ljepše pritom se poslužite slastičarskom vrećicom.
Za kremu od vanilije skuhajte puding u zašećerenom mlijeku. U ohlađen puding dodajte maslac sobne temperature i izradite kremu. Pripremljenu kremu prebacite u slastičarsku vrećicu i njome spojite keksiće.
Gnijezda od lješnjaka i čokolade
Sastojci:
2 dl vode
200 g kristal-šećera
150 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje
150 g mljevenih pečenih lješnjaka
250 g mljevenog keksa
Za ukrašavanje:
oko 150 g mljevenih pečenih lješnjaka
oko 150 g čokoladnog namaza ili namaza od lješnjaka
Priprema:
U srednje dubok lonac stavite vodu, šećer, maslac i čokoladu, pa otopite na laganoj vatri dok ne uzavre.
Sklonite sa štednjaka i odmah u vruće dodajte keks i mljevene lješnjake.
Kako biste ubrzali pripremu, smjesu za gnijezda možete staviti i u zamrzivač. Izvadite je čim se dobro ohladi i počne stezati – kuglice će se lakše oblikovati. Formirajte ih vlažnim rukama, svaku uvaljajte u mljeveni lješnjak i slažite na pladanj obložen papirom za pečenje ili prozirnom folijom.
Potom drškom kuhače napravite udubljenje na svakoj kuglici. Čokoladnim namazom ili namazom od lješnjaka ispunite vrećicu za ukrašavanje i njime napunite gnijezda. Ostavite ih na hladnom da se dobro ohlade. Od smjese ćete dobiti oko 60 gnijezda veličine oraha.
Gnijezda su ljepša ako se naprave nekoliko dana ranije, jer se prosuše i stegnu. Nemojte se uzrujati ako vam se, prilikom oblikovanja, smjesa učini mekanom. Namaz prije istiskivanja iz vrećice možete kratko ugrijati u mikrovalnoj pećnici ili na pari kako bi postao podatniji za punjenje.
Božićne košarice s bijelom čokoladom
Sastojci za tijesto:
300 grama brašna
125 grama mljevenih badema
225 grama maslaca
1 jaje
vanilin šećer
prstohvat soli
Sastojci za nadjev:
200 grama grožđica
200 grama suhih smokava
200 grama smeđeg šećera
150 grama badema
150 grama maslaca
2 jabuke
1 žličica cimeta
1/4 žličice klinčića
1/8 žličice papra
1/8 žličice muškata
pola bićerina prošeka
naribana korica i sok jedne naranče
po potrebi malo soka od jabuke
Za ukrašavanje:
100 grama bijele čokolade
50 mililitara slatkog vrhnja
kandirane trešnjice
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke za tijesto, razvaljajte ga i izrežite krugove. Umetnite ih u kalupe za muffine, lakše ćete ih izvaditi ako prethodno umetnete papirnate košarice.
Za nadjev prethodno namočite grožđice i nasjeckane suhe smokve u mješavini soka od naranče i prošeka. Nasjeckajte jabuku. Naribajte narančicu koru. Ubacite sve sastojke u posudu debljeg dna i kuhajte dok se šećer ne otopi. Po potrebi dodajte malo soka od jabuke.
Pustite nadjev da se malo ohladi pa ga rasporedite u tijesto umetnuto u kalupiće. Nemojte prekrcati jer će prilikom pečenja iscuriti sok koji će sve zalijepiti za kalup i otežati vađenje kolačića (na greškama se uči!).
Preko toga možete staviti još jedan sloj tijesta ili zvjezdice napravljene od istog tijesta. Pecite u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva dok pitice ne dobiju lijepu boju.
Ohlađene košarice prelijte glazurom koja se napravi tako da se vrelo vrhnje prelije preko nasjeckane čokolade. Na kraju ukrasite trešnjicama.