Liječnička preporuka za izbjegavanje određenih namirnica ne mora nužno biti gurmanska tragedija. Prije nekoliko godina možda, ali danas, kad je ponuda u trgovinama u tom smislu znatno bolja, puno se lakše "snaći". Još samo treba pronaći dobre recepte, a tu za mnoge nastupa problem. Srećom, zahvaljujući entuzijastima koji su se posvetili eksperimentiranju, a svoja su iskustva spremni podijeliti s drugima, i po tom je pitanju znatno lakše nego prije.
Među blogovima i brojnim profilima na društvenim mrežama posvećenima alternativnoj i zdravijoj prehrani, primijetili smo i simpatični Mamin pjat, iza kojeg stoji Splićanka Katarina Vučetić. Kako se odlučila na njegovo pokretanje, koje je sve korisne trikove pokupila usput i koji su joj najveći izazovi, Katarina nam je iznijela u kratkom, ali sadržajnom razgovoru, a otkrila nam je i svoje najdraže recepte.
Katarina, inače nekadašnja natjecateljica "The Voicea" i polovica glazbenog dua "Baby Kate", kazala nam je da se za alternativne načine prehrane interesirala čim je još u srednjoj školi počela kuhati, a oduvijek je, priznaje nam, naginjala vegetarijanstvu, pa je još 2008. prestala jesti meso. Kada je 2019. otkrila da ima alergiju na mliječne proizvode, počela je, kaže nam, potpuno nova avantura, a kako je u posljednje vrijeme upoznala niz majki čija djeca ne podnose gluten, odlučila je nadograditi znanje i zaći u još uže područje kad je u pitanju intolerancija na hranu.
Koji vam je bio najveći izazov u istraživanju prehrane za alergičare? Što je bilo teže – pronalaženje novih namirnica ili recepata?
– Drukčija prehrana mi je zabava i radost jer mi omogućuje istraživanje. Pronalaženje recepata nije bio problem jer sam mnogo toga isprobavala po istom principu kao i kad smo bili djeca – kemijanje svakakvih kombinacija. Ipak, dugo je vremena bilo vrlo teško pronaći neke namirnice, neke još uvijek kod nas nema za kupiti, ali tako sam sretna što se to mijenja. I koliko god nisam sretna zbog toga što sve više djece i ljudi ima intoleranciju na hranu, toliko me veseli što je zdraviji način prehrane postao prioritet. Je li zdravlje bilo presudno, ne znam, ali znam da ulazimo u novu dimenziju kulinarstva.
Kad ste počeli pisati o tome i kakav "feedback" dobivate? Što se vašim pratiteljima osobito sviđa i postoji li možda nešto što ih sve univerzalno zanima?
– Moram priznati da sam se tek nedavno odlučila pisati i ne znam zašto sam toliko čekala jer me jako usrećuje uveseljavati druge hranom. I širiti tu jestivu ljubav. A "feedback" je zaista prekrasan. Ne samo da sam redovnim objavljivanjem i sama napredovala u kuhanju, već mi je to izlaganje donijelo i neka baš lijepa poznanstva. Primijetila sam da ljudi (pogotovo mame) vole jednostavne i bazične recepte, jer ima mnogo onih koji tek kreću u taj svijet i svaki savjet je dobrodošao.
Mora li nužno takav tip prehrane biti puno skuplji? Imate li kakve savjete za uštedu?
– Ovisi o tome koliko daleko želite ići i biti luckasti u izvedbama. Savjet za uštedu: planirajte unaprijed koliko je god to moguće, kupujte na akcijama malo veće količine nečeg što baš koristite, kuhajte više kod kuće (po mogućnosti za nekoliko dana) te zaleđujte sezonske namirnice.
Koji je najbolji trik koji ste otkrili istražujući prehranu za alergičare?
– Trik... hm, trik je da nema trikova. I to je moj glavnj cilj – napraviti recepte pamtljivima (po pitanju omjera i brojki) te ih svesti na jednostavne sastojke i kombinacije, pristupačne svima. Poseban naglasak mi je na dječjoj prehrani i uključivanju njih u pripremu.
Veganski 'bolonjez'
2 veće mrkve
1 list celera
1 luk
2 češnja češnjaka
½ čaše vina (oko 1 dl)
½ boce pasirane rajčice (350 ml)
1 šaka nasjeckanog peršina
1 žličica dimljene paprike
½ žličice ljute paprike
30 g sojinih ljuskica (potopiti u 1 žlici umaka od soje i 4 žlice vode)
sol + papar (u to ne ulazim koliko ćeš staviti)
Zažuti nasjeckani luk, a kada poprimi boju, dodaj usitnjeni češnjak. Nakon što se i on malo poprži, ubaci mrkvu i celer uz povremeno dodavanje vode. Pusti ih da se kuhaju oko 20 minuta. Potom začini te ulij vino i pasiranu rajčicu. Kuhaj sve još 10 minuta pa smiksaj štapnim mikserom (ili ubaci u blender). Prethodno pomočene sojine ljuskice dodaj u smiksani umak i zakuhaj još koju minutu.
Faux gras (umjesto foie grasa)
150 g gljiva (može šampinjona)
100 g smeđe leće
30 g tostiranih oraha/badema
1 manji luk (može kombinacija pola luk, pola ljutika)
2 češnja češnjaka
½ manje kuhane cikle
2 žlice maslinova ulja
1 žličica ulja od tartufa (bitan detalj)
2 žlice octa (još bolje konjaka)
2 žlice umaka od soje
1 žlica prehrambenoga kvasca
½ žličice raznih začina (timijan, ružmarin, kadulja)
1 žličica soli
½ žličice papra
20 g maslaca za dekoraciju
Skuhaj prethodno namočenu leću. Na ulju zažuti luk i češnjak, pa dodaj gljive. Sve prelij preostalim tekućinama i mirodijama. U blender/sjeckalicu ubaci leću, orahe, ciklu i gljive pa usitni u paštetu. Prebaci u teglu i dodaj maslac na vrh.
Zdrave krafnice
500 g brašna za dizana tijesta (može i pirovo)
250 ml biljnog mlijeka (ja sam koristila bademovo)
100 g fruktoze
50 ml kokosova ulja
25 g svježeg / 7 gr suhog kvasca
Zagrij mlijeko (taman da možeš držati prst unutra), u čašu uspi kvasac, dio šećera i zagrijanog mlijeka, promiješaj drvenom žličicom pa pusti da odstoji 15-ak minuta. U mlijeku otopi kokosovo ulje. Prosij brašno, dodaj mu fruktozu i tekuće sastojke. Ubaci začine (ja sam koristila naribanu koricu limuna, ½ vrećice vanilin šećera te prstohvat soli). Mijesi pet minuta (ja ovo sve radim u velikoj posudi s poklopcem, tako da je odmah spremno za utopljavanje). "Ušuškaj" tijesto na tri sata. Na pobrašnjenoj podlozi premijesi i razvaljaj na debljinu prsta pa reži kolutove. Pripremi ulje za prženje dok se tijesto diže još 15-ak minuta. Prži u vrelom ulju / peci u pećnici. Dekoracija – ništa lakše. Otopi bijelu čokoladu, dodaj boju u prahu (po mogućnosti prirodnu), umoči i posipaj svime na što naiđeš.
Ferrero kuglice za cijelu obitelj. Ispadne (ili upadne – u usta) 16 kuglica (po 20 g svaka)
Sve što ti treba jest:
200 g svježih datulja
100 g pečenih lješnjaka
20 g kakaa
5 g kakaa ili oko 100 g čokolade
16 cijelih lješnjaka za sredinu
Usitni lješnjake (ne presitno). Samelji datulje u pastu. Dodaj kakao. Izvaljaj kuglice tako da im je lješnjak u sredini. Uvaljaj u kakao ili umoči u otopljenu čokoladu.
Zobeno mlijeko
1 čaša zobenih pahuljica
4 čaše vode
4 datulje
U blender ubaci čašu pahuljica, zalij s 4 čaše HLADNE vode pa pridruži 4 datulje (najbolje svježe). Izblendaj najkraće što možeš i procijedi. Ako voliš, dodaj i cimet, vaniliju ili kakao, posoli ili ubaci duplu dozu datulja. Neki dodaju i ulje. Ja sam sve to svela na minimum. Ostatak iskoristi za zobenu kašu ili palačinke ili kolač, a mlijeko potroši u nekoliko dana.
Veganski maslac
50 ml biljnog mlijeka
1 žličica octa (jabučnog ili bijelog)
100 ml ulja (ja koristim repičino)
200 ml kokosova maslaca/ulja
U mlijeka dodaj ocat pa nakon što odstoji i ulje te kokosov maslac/ulje (možeš ga rastopiti). Nakon sat vremena, kada se sastojci malo povežu, sve još jednom izmiješaj mikserom kojim inače mutiš šlag. Ovo je ključan korak! U hladnjaku ga možeš čuvati do dva tjedna.