Znate onaj popularni slatkiš što se reklamira sloganom "Lagan, kao okus ljeta?". Znamo ga i mi. I obožavamo ga. Savršen je spoj kokosa, bijele čokolade i badema, zar ne? A što se dogodi kad se tim sastojcima pridruže i maline? Odgovor nam je dala Julija Beroš, koju pratimo na Torta, pinjur, pjat te na Instagramu @be_julija. Njen je odgovor vrlo sladak, a bome i lijepo izgleda, bilo da se odlučimo za tortu ili klasičan kolač. Iskoristimo sezonu malina za eksperimentiranje s ovim receptom, sigurni smo da nas rezultat neće razočarati.
Julijina torta s kokosom i malinama
Sastojci za biskvit:
250 g bjelanjaka (cca 8 kom)
150 g šećera
105 g ulja
150 g glatkog brašna
100 g mljevenih blanširanih badema
Sastojci za kremu:
500 g mlijeka
25 g brašna
25 g gustina
75 g kokosa
150 g bijele čokolade
40 g maslaca
Sastojci za preljev od malina:
450 g malina
50 g šećera
Priprema:
Za biskvit lagano istucite bjelanjke i šećer. Pomiješajte brašno i bademe. U bjelanjke dodajte ulje, promiješajte kratko špatulom i u dva navrata dodajte suhe sastojke.
Stavite peći na 185 stupnjeva oko 25-30 min- provjerite čačkalicom. Biskvit pustite da se ohladi malo pa ga izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi do kraja. Razrežite ga na 2 kore, a sa gornje lagano skinite žućkasti koricu (trljajte lagano vrhovima prstiju pa će se sama skinuti)
Za kremu od mlijeka odvojite oko 100 g i u tome razmutite brašno i gustin da nema grudica.
Ostatak mlijeka zagrijte, u vruće dodajte kokos i bijelu čokoladu i kad sve zavrije dodajte razmućene brašno i gustin i kuhajte sve kao puding oko 2-3 min dok se ne zgusne. U vruće umiješajte maslac, preručite u drugu posudu, pokrijte prozirnom folijom tik uz površinu i ostavite da se do kraja ohladi.
Sa strane odvažite 120 g maslaca. Ostavite ga na sobnoj temperaturi dok se krema skroz ne ohladi.
Ohlađenu kremu jako kratko izmiksajte mikserom na najmanjoj brzini- manje od 1 min.
Dodajte na listiće narezan maslac i još izmiksajte dok se maslac ne spoji s kremom. Pripazite, ako kremu previše miksate razvodniti će se!
Svaku koru torte natopite mlijekom, ukupno oko1,5 dcl mlijeka za obje kore pa je premažite preljwevom od maline koji ćete dobiti tako da maline prokuhate, usitnite štapnim mikserom i propasirate pa prokuhate s 50 g šećera dok ne ispari otprilike jedna trećina tekućine. Pustite da se preljev upije u tijesto pa nastavite sa slaganjem torte.
Na podložak stavite jednu koru, oko nje kalup sa acetat folijom, pola kreme, drugu koru i malo manje od druge polovice kreme. Pospite obilato kokosom. Ostatak kreme stavite u hladnjak i kad se stegne- od nje napravite kuglice za dekoraciju.
Mjere za kolač:
Biskvit pecite u mjeri u kojoj je u receptu- cca 20 min. Skinite mu koricu odozgor. Hladnog natopite mlijekom. Premažite malinama i ostavite bar sat vremena tako da se maline utope u biskvit.
Kremu skuhajte 1,5 količinu. Postupak je isti. Svu rasporedite preko malina i pospite kokosom.