Svježi sezonski sastojci, priprava u 15ak minuta, nutritivno bogatstvo i okus koji se može mjeriti s jelima koja vam serviraju u restoranu - salate su, ljeti, pravo blago.
Ova za koju vam recept danas donosimo redovito nam je na meniju. Gotovo da ne zahtijeva kuhanje, što je u sezoni kupanja i sunčanja veliki plus, ne trebate čak ni rezuckati povrće, a nećete ni iza sebe ostaviti nered od suđa. Kombinacija kus-kusa i kozica, zelenih maslina i rikole, za nas je, baš zato, dobitna.
Donosimo vam bazični recept koji, naravno, možete proširiti dodatkom rajčice, ljubičastog kupusa ili avokada - oba se glavna sastojka odlično slažu sa sezonskim povrćem.
Sastojci (za 2 osobe):
- 250 grama kus-kusa
- 200 grama rikole
- 200 grama zelenih maslina (otkoštenih)
- 250 grama kozica
Priprema:
Najprije pripremite kus-kus jer se ukusna žitarica u ovoj ljetnoj salati jede ohlađena. U 1/4 litre kipuće vode dodajte pola žličice soli i žličicu kokosova ulja, a potom uspite kus-kus. Maknite sa štednjaka i pustite da žitarica nabubri. Nakon desetak minuta je promiješajte, dodajte po potrebi ulja po želji ili parmezana. Pustite da se ohladi.
Za to vrijeme pripremite povrće. U zdijeli začinite rikolu s malo octa i maslinova ulja, soli i papra.
Kozice pripremite po želji, možete ih kuhati (ne više od 5-10 minuta), popržiti, pohati ili pripremiti na roštilju. Važno je da meso gambera pobijeli, a u salatu ih možete dodati očišćene ili čitave.
Na podlogu od rikole "složite" kus-kus, kozice i zelene masline, pa sve prelijte limunovim sokom i dodajte začine po želji.