Tikvice i rajčice, savršen spoj ljetnog povrća od davnina nadahnjuje bonkuloviće. Recepata koji ih spajaju uistinu ima u izobilju, a ljeto traje dovoljno dugo da ih sve isprobate! Izdvojili smo tri vrlo primamljiva, sasvim ljetna i nadahnuta Mediteranom, vjerujemo da ćete u njima uživati sve dok traje sezona ovih ukusnih, zdravih i (relativno) jeftinih plodova.
Javite nam koji vam se najviše svidio!
Rolice od tikvica u umaku od rajčica
Sastojci
4 tikvice
250 g ricotte
150 g parmezana
150 g mozarelle
2 žlice pesta po izboru
1 jaje
po potrebi žlica mrvica
siol, papar
Priprema:
Tikvice narežite na trakice, posolite i ostavite ih da puste višak tekućine, kako biste ih lakše zarolali. Po želji ih možete kratko grillati pa pustiti da se ohlade.
Pripremite umak od rajčica, ako nemate gotovi.
Pomiješajte ricottu i 50 grama parmezana, dodajte pesto, jaje i ako je smjesa previše rijetka po potrebi dodajte krušnih mrvica. Posolite, popaprite i rasporedite po tikvicama pa ih zarolajte.
Rolice položite na šalšu, na vrh poslažite mozarellu i zapecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, oko pola sata.
Millefeuille od tikvica i rajčica
Sastojci:
2 tikvice
5 rajčica
svježi kozji ili feta sir
2 češnja češnjaka
2 žličice nasjeckanog vlasca
maslinovo ulje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a u međuvremenu ogulite rajčice prethodno ih zarežite u križ pa ih kratko uronite u kipuću vodu kako biste lakše uklonili kožicu).Rajčice potom narežite na ploške debele oko pola centimetra, a tikvice na upola tanje ploškice. Poslažite povrće po limu za pečenje, poprskajte ga maslinovim uljem pa ga pecite oko sat vremena. Dok se povrće hladi, pripemite nadjev od sira, vlasca i protisnutog češnjaka. U prikladnu posudu posložite sloj tikvica pa ga prekrijte sirom, potom složite rajčice pa i njih prekrijte sirom. Slažite dok ne potrošite sve sastojke. Čuvajte u hladnjaku i služite s prepečenim kruhom kao lagani hladni obrok, a po želji ga podgrijte u pećnici i poslužite sa salatom ili kao prilog mesnom jelu.
Ražnjići od tikvice i rajčice
Sastojci:
2 tikvice
100 g cherry rajčica
50 g tanko rezane pancete
haloumi sir
maslinovo ulje
režanj češnjaka
grančica timijana
polovica limuna
Priprema:
Tikvice i sir narežite pa ih kratko marinirajte u smjesi masinovog ulja, zdrobljenog češnjaka, sjeckanog timijana, soli i papra. Nadjenite ih na štapiće za ražnjiće naizmjenično s rajčicama i pancetom koju ćete slagati cik-cak kako bi obujmila povrće i za vrijeme pečenja mu dala što više okusa. Sve kratko grillajte, gotovo poškropite limunovim sokom i poslužite odmah uz prepečeni kruh i po želji uz umak na bazi grčkog jogurta, češnjaka i začina.
Pratite Stil i na Instagramu te Facebooku!